Δημοφιλής εφαρμογή Android με 100 εκατ. χρήστες κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη

Δημοφιλής εφαρμογή Android με 100 εκατ. χρήστες κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη

Άλλο ένα κακόβουλο λογισμικό, κρύβεται πίσω από μια δημοφιλή εφαρμογή αποκάλυψε το Secure-D, η πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream, μία ακόμα περίπτωση που αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της online διαφημιστικής απάτης έχει πάρει πλέον τις διαστάσεις επιδημίας.

Ειδικότερα, τα εργαστήρια της πλατφόρμας Secure-D αποκάλυψαν αυτή τη φορά ότι η δημοφιλής εφαρμογή Android, 4shared, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, κρύβει κακόβουλο λογισμικό που προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και εγγράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «πραγματικές» προβολές, κλικ και αγορές στις διαφημιστικές εταιρείες.  Σε διάστημα λίγων μηνών, το Secure-D εντόπισε και απέτρεψε σχεδόν 114 εκατομμύρια ύποπτες mobile συναλλαγές οι οποίες προέρχονταν από την εφαρμογή 4shared και εντοπίστηκαν σε 17 χώρες και σε περίπου 2 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Upstream, ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Γράφημα ημερήσιας δραστηριότητας με ψεύτικα ονόματα που χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό (πηγή: Secure-D)

Υπολογίζεται ότι η online διαφημιστική απάτη αποτελεί μια αγορά ύψους 40 δισ. δολλαρίων με την αξία της να αυξάνεται αναλογικά με το mobile advertising, αφού οι φορητές συσκευές γίνονται και ο κύριος τρόπος πρόσβασής μας στο Internet. Το παράδειγμα των ανεπιθύμητων χρεώσεων που θα προέκυπταν εάν το Secure-D δεν είχε μπλοκάρει την ύποπτη δραστηριότητα του 4shared είναι το κόστος από μια και μόνο περίπτωση κακόβουλου λογισμικού και έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση της εφαρμογής Vidmate (που επίσης ανακάλυψε το Secure-D) που θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους 170 εκατομμυρίων .

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, η πλατφόρμα ασφάλειας της Upstream εντοπίζει περίπου 170 νέες κακόβουλες εφαρμογές κάθε μέρα, αριθμός που καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος της online διαφημιστικής απάτης.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2018, το Secure-D της Upstream επεξεργάστηκε πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές και κατάφερε να εντοπίσει και να αποτρέψει πάνω από 63.000 κακόβουλες εφαρμογές σε 16 χώρες.

SECURE-D,UPSTREAM,ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home