Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ξεκινάει δίωξη της Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ξεκινάει δίωξη της Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού

Σύννεφα πάνω από την Amazon σήκωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει νομική δίωξη για πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού που υποδηλώνουν κατάχρηση της θέσης του έναντι των υπολοίπων εταιρειών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Αν επαληθευθεί μέσω της δίωξης το αρχικό πόρισμα της Επιτροπής, η αμερικανική εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 24 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν αμερικανικά Μέσα.

Η δίωξη που ανοίγει η Επιτροπή αφορά στη χρήση των δεδομένων που προκύπτουν από την πώληση προϊόντων μέσα από την πλατφόρμα της Amazon. Ειδικότερα, εκείνων που προκύπτουν από τις πωλήσεις τρίτων εταιρειών, με την αμερικανική εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα στοιχεία και να διακρίνει τα δημοφιλή προϊόντα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Amazon μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές και να δημιουργήσει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μέσα στην πλατφόρμα της.

Ταυτόχρονα με την παραπάνω διαδικασία η Επιτροπή ανοίγει και μια δεύτερη έρευνα για τις πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού, που αφορούν το Buy Box, εξετάζοντας την ύπαρξη ή όχι ευνοϊκής μεταχείρισης σε retailers που προσφέρουν προϊόντα στους Prime χρήστες, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος πιστότητας. Το Buy Box είναι ένα είδος «διάκρισης» για τους retailers που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Amazon και τη λαμβάνουν μόνο εκείνοι μόνο που συγκεντρώνουν υψηλούς δείκτες πωλήσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή τα Buy Box προϊόντα αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων, οπότε αν συνδέονται με κάποιου είδους προνομιακή μεταχείριση δημιουργούνται επίσης συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home