Πρόσω ολοταχώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το e-ευρω

Πρόσω ολοταχώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το e-ευρω

Χωρίς να μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα και σε εκδήλωση του ΔΝΤ πως η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης κοιτάζει πολύ σοβαρά στο ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα ψηφιακό ευρώ.

Πριν δημιουργηθούν παρεξηγήσεις που θα έκαναν τις χρηματαγορές να χοροπηδάνε από τα νεύρα τους η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως το e-ευρώ (ας το πούμε έτσι και βλέπουμε) δεν θα είναι υποκατάστατο των μετρητών αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά στους σημερινούς τρόπους πληρωμής. Κάτι που είχε αναφέρει και στις δηλώσεις της στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα σχέδια του ψηφιακού ευρώ πριν από περίπου 10 ημέρες.

Η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να αυξήσει τις επενδύσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δώσει επίσης βάρος στις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, είπε η Λαγκάρντ, ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις που έχει εκφράσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.

Τώρα, τι θα είναι το e-ευρώ  και πώς θα λειτουργεί, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά πράγματα. Αυτό όμως που οι προσεκτικοί παρατηρητές είδαμε είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να κοιτάζει θερμότερα τώρα την περίπτωση του e-ευρώ. «Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και είμαστε ο θεματοφύλακάς του. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφιακού ευρώ αν παραστεί ανάγκη» είχε πει προ καιρού η πρόεδρος της ΕΚΤ. Η δήλωσή της στην εκδήλωση του ΔΝΤ δείχνει είτε πως υπάρχει ανάγκη είτε πως, τέλος πάντων, ωριμάζουν οι συνθήκες για την εισαγωγή μιας ψηφιακής εκδοχής του ενιαίου νομίσματός μας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Οκτωβρίου, ειδικοί εμπειρογνώμονες από την ίδια την ΕΚΤ αλλά και 19 κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης έχουν εντοπίσει πιθανά σενάρια, που θα απαιτούσαν την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ:

-          H διαρκής αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ, που θα έκανε απαιτητό και ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής χωρίς κίνδυνο,

-          Την εισαγωγή ενός (ή και περισσότερων) ιδιωτικού παγκόσμιου μέσου πληρωμής, που θα μπορούσε να εγείρει κανονιστικές ανησυχίες και να δημιουργήσει κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Libra, το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, στην ανακοίνωση του οποίου αντέδρασε από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-          Μία ευρεία αφομοίωση ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από ξένες κεντρικές τράπεζες.

Πάντως, τότε η ΕΚΤ δήλωνε δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home