ΕΚΤ: Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ

ΕΚΤ: Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ

Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις. Όπως γνωστοποίησε, σχεδιάζει να προτείνει το σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές του νέου έτους, ώστε να καλυφθούν νομικά, όσες ενέργειες έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκδοση εικονικών νομισμάτων.

Πρόκειται για μια ιδέα ,την οποία εξελίσσουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους έναντι της εκτόξευσης των κρυπτονομισμάτων, που δελεάζουν ολοένα και περισσότερους τεχνολογικούς κολοσσούς να τα υιοθετήσουν.  Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ δείχνει να «φοβάται» τον ανταγωνισμό, καθώς όπως επισημαίνουν τα μέλη της, «πρέπει να ικανοποιήσουμε πρώτοι το αίτημα για ψηφιακό νόμισμα, πριν μας προλάβουν άλλοι.


«Μεγάλο ναι» από Γερμανία και Γαλλία

Φυσικά, όπως είναι λογικό, η διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά πρέπει να περάσει από μια σειρά διαπραγματεύσεων εντός των πρωτευουσών της ΕΕ αλλά και του Κοινοβουλίου, για να γίνει τελικά νόμος. Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν ήδη πειστεί. Η Γερμανία και η Γαλλία για παράδειγμα, ήδη από πέρυσι «πιέζουν» για επιτάχυνση της διαδικασίας, γιατί διαφορετικά η ευρωζώνη θα μείνει πίσω.


Αργεί ακόμη το ψηφιακό ευρώ

Προς το παρόν, το ψηφιακό ευρώ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με την Τράπεζα να πραγματοποιεί εσωτερικά πειράματα, ώστε να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο στα τέλη του 2023. Έπειτα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα για να διαπιστωθεί αν έχει όφελος η όχι να ξεκινήσει η κοπή και η διανομή του. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα το δούμε να υλοποιείται πριν το 2025.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home