Φοιτητές με Internet στο... σπίτι

Deasy @ 07.01.2019
Φοιτητές με Internet στο... σπίτι

Τουλάχιστον δύο αξιοσημείωτα ευρήματα κρύβει η έρευνα της  devolo με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά για τις διαδικτυακές συνήθειες των νέων.

Το πρώτο είναι πως μόλις το 2% των φοιτητών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σπουδάζει, πράγμα που σημαίνει πως ή δεν υπάρχει υποδομή (δύσκολο), ή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα (ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις) ή ότι οι φοιτητές δεν πολυ-πατάνε στη σχολή τους. Όπως όμως και αν το δούμε, αυτό το 2% παραείναι χαμηλό ποσοστό. Το δεύτερο σημειο είναι εκείνο που αναφέρει πως μόλις το 13% θεωρεί πως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα θα επηρεάσουν καθοριστικά το Internet, ποσοστό που εμείς τουλάχιστον θα περιμέναμε πως θα ήταν διπλάσιο, η αίσθησή μας τουλάχιστον αυτό υπαγόρευε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων στο ερώτημα «που χρησιμοποιείς περισσότερο το Internet», έδειξε ότι το σπίτι είναι ο χώρος που κατά βάση οι νέοι είναι online. Αν μάλιστα συνδυάσουμε ότι στην ερώτηση σχετικά με το λόγο που χρησιμοποιούν το Internet, η απάντηση «για έρευνα – διάβασμα», άγγιξε το 80% του συνόλου, τότε καταλαβαίνουμε ότι το Internet αποτελεί, έναν χρήσιμο βοηθό, μία σύγχρονη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, ένα εργαλείο δουλειάς και εκμάθησης.

Μόλις το 2% των φοιτητών, χρησιμοποιεί το Internet στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σπουδάζει. Η πλειοψηφία των φοιτητών έχει ως μεγαλύτερη απαίτηση από τη συσκευή παροχής του Internet (σε ποσοστό 59%), τις υψηλότερες ταχύτητες, ενώ το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πιο ουσιαστική παράμετρος είναι η ευκολία συγχρονισμού με άλλες συσκευές. Φαίνεται καθαρά ότι οι νέοι σήμερα είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δεν τους ενδιαφέρει ο χρόνος εγκατάστασης ενός router, αλλά απαιτούν υψηλές ταχύτητες και υψηλά στάνταρ δυνατοτήτων από τις συσκευές παροχής.

Με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%, οι ερωτηθέντες έδειξαν ότι έχουν πλήρη επίγνωση των προσωπικών τους δικαιωμάτων. Στην ερώτηση σχετικά με το αν η «προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε εταιρεία ανεξάρτητα από το μέγεθός της» το 85% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως, ενώ το 44% έχει «πάντα επίγνωση των πληροφοριών που συλλέγει στο διαδίκτυο».

Το 46% μάλιστα θεωρεί ότι γνωρίζει απολύτως το συσχετισμό Internet και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η γνώση των νέων σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και η επιφύλαξή τους σε σχέση με τις «παγίδες του διαδικτύου», φαίνεται επίσης στην έλλειψη εμπιστοσύνης να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία κατά το online (subscription / registration).

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δίνει τα πραγματικά του στοιχεία «Όταν θέλει πληροφορίες που παρέχονται από ένα site το οποίο ζητά συνδρομή ή εγγραφή (subscription / registration)», ενώ το 27% δήλωσε ότι δίνει ψευδή! Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζεται και στην ερώτηση για το «ποιο είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο».

Το 57% των απαντήσεων αφορούσε στο απόρρητο, ενώ το 18% απάντησε ότι το μείζον πρόβλημα αφορά σε κυβερνο-επιθέσεις ή εγκλήματα που σχετίζονται με το Internet. Οι φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής είναι μάλλον μία μερίδα νέων ανθρώπων που μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο θεωρούν ότι είναι το μέλλον στο Internet. Όχι μόνο γιατί σπουδάζουν πάνω στο αντικείμενο, αλλά γιατί είναι το μέλλον. Το 43% απάντησε ότι το μέλλον βρίσκεται στο ΙοΤ (Internet of Things), ενώ το 30% θεωρεί ότι η «τεχνητή νοημοσύνη» θα πρωταγωνιστήσει. Μόλις το 13% πιστεύει ότι η «εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα» θα έχει το κύριο ρόλο ως προς το μέλλον του Internet.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home