Άλλο «disruption» κι άλλο disruption

Άλλο «disruption» κι άλλο disruption

Πάντα στον απόηχο της εξαγοράς του WhatsApp από τη Facebook (χρειάζεται πολλή σόδα για να χωνέψει κανείς τα 19 δις) άκουγα στο WebTV του Reuters τη συνέντευξη του Έρικ Σέτον, συνιδρυτή της Tango μιας ακόμα εταιρείας messaging με τις γνωστές υπηρεσίες (φωνητικές κλήσεις, texting, photo sharing, παιχνίδι), με τις γνωστές δεκάδες εκατομμύρια χρήστες και με τις γνωστές βλέψεις. Οι οποίες, ειδικά μετά το αστροπελέκι του WatsApp, αναμφίβολα πολλαπλασιάστηκαν – δεν έχω ξαναδεί ζωντανά τον κ. Σέτον αλλά στη συνέντευξη γελούσαν και τα μουστάκια του σχεδόν σε κάθε ερώτηση του δημοσιογράφου του πρακτορείου. Και ειδικά σ’ αυτές που σχετίζονταν με το τι σημαίνει για την αγορά του η κίνηση της Facebook.

Αυτό που μου φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλητικό στη συνέντευξη ήταν πόσες φορές επαναλήφθηκε η λέξη «disruption» και τα παράγωγά της. Όχι μόνο επειδή δεν είναι τόσο της μόδας όσο θα ήθελαν οι δύο συνομιλητές αλλά επειδή –και λυπάμαι αν θα ακουστώ σαν 97 ετών- το μόνο πραγματικό disruption που βλέπω, ειδικά στο messaging μέσω τηλεφώνων είναι αυτό που συμβαίνει στην προσοχή των χρηστών. Αυτό που με προβληματίζει δε, δεν είναι μόνο όταν αυτή η διάσπαση της προσοχής οδηγεί σε τραγωδίες (βλ. και το Texting and Driving Safety) αλλά και όταν υποσκάπτει την καθημερινή αντίληψη των ανθρώπων.

Απολαμβάνω τα αγαθά της δικτυωμένης ζωής όπως κάθε άλλος άνθρωπος –ίσως μάλιστα και περισσότερο καθώς το πρόγραμμα δεδομένων της Docomo μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ το Xperia μου όπου, όποτε και όσο θέλω χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω εναγωνίως για WiFi hotspots (τα οποία παρεμπιπτόντως, και παρότι πιστεύουν πολλοί, κάθε άλλο παρά αφθονούν στο Τόκιο –ίσως με τους Ολυμπιακούς του 2020…). Όμως έχω διαπιστώσει ότι όταν δεχτώ περισσότερα από ένα μηνύματα ή notifications ανά δεκάλεπτο, περνάω ταχύτατα από τη διάσπαση της προσοχής στον εκνευρισμό και από εκεί στο θυμό –με τη διάσπαση της προσοχής να διατηρείται. Και βρίσκω πολύ ανησυχητικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που δέχονται ένα μήνυμα το λεπτό χωρίς να ενοχλούνται.

Σαφώς η προσοχή είναι κάτι που σχετίζεται με το κάθε άτομο και τις ιδιαιτερότητές του (γενικότερη ικανότητα συγκέντρωσης, ηλικία, θέληση κ.λπ.). Όμως πραγματικά πιστεύω ότι όταν δέχεται κανείς τόσο πολλά μηνύματα καθημερινά –και ο κ. Σέτον μιλούσε με χαρά για το πόσες δεκάδες φορές την ημέρα οι χρήστες του χρησιμοποιούν το Tango τους- από κάποιο σημείο και πέρα το μυαλό γυμνάζεται να μην μπορεί να συγκεντρωθεί για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα∙ τα προβλήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει κάτι τέτοιο (και  αναφέρομαι κυρίως στα κοινωνικά) είναι μάλλον προφανή.

WHATSAPP,TANGO,INSTANT MESSAGING,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home