Περί Ολυμπιακών Αγων(ι)ων

Περί Ολυμπιακών Αγων(ι)ων

Το έγραφε τις προάλλες ο φίλος, συνάδελφος και –παρεμπιπτόντως- παλιός πρωταθλητής στίβου, ο Παναγιώτης ο Χριστόπουλος στο «Jumping Fish»: θα αντέξει το Internet τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου; Και παρότι ομολογώ ότι η ενστικτώδης μου αντίδραση σε τέτοια ερωτήματα είναι τα γνωστά και τετριμμένα περί του τρόπου που δημιουργήθηκε το Internet και περί του σχεδιασμού που επιτρέπει στο υπόλοιπο Δίκτυο να δουλεύει ακόμα και αν μέρη του έχουν πέσει, ο Πάνος και πολλοί άλλοι που εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες έχουν ένα δίκιο. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και γι αυτό ευθύνονται δύο πράγματα: οι φορητές συσκευές και τα SNS.

Οι απαιτήσεις για πληροφόρηση γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πάντα μεγάλη· ακόμα και τις εποχές που πρόσβαση στο Δίκτυο είχαν μόνο λίγοι. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τα SNS να έχουν φέρει online πολύ περισσότερο κόσμο και με την ανάγκη για κουτσομπολιό και για διαρκή ανάρτηση εικόνων, βίντεο και ήχων να μη σταματάει ποτέ, κάνει όντως την κατάσταση κάπως διαφορετική ακόμα και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από τους οποίους μας χωρίζουν μόλις τέσσερα χρόνια. Ακόμα περισσότερο, εξαιτίας των φορητών συσκευών (smartphones, tablets κ.λπ.) η ζήτηση για πρόσβαση στο Internet δεν περιορίζεται πια σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά διαχέεται παντού και πάντα.

Συμμερίζομαι την ανησυχία του Πάνου και των λοιπών σχολιαστών; Για να είμαι ειλικρινής, όχι ιδιαίτερα. Καίτοι είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν στιγμές που το επίσημο site των αγώνων θα... γονατίσει από τις αιτήσεις για πληροφορίες, που το Facebook θα κολλάει χωρίς φαινομενικά να υπάρχει λόγος και που η φάλαινα του Twitter θα κάνει την εμφάνισή της, το Δίκτυο στο σύνολό του θα παραμείνει ανέπαφο. Και όχι μόνο λόγω του αρχικού του σχεδιασμού αλλά επειδή πλέον ακόμα και χώρες με πολύ χειρότερη σχέση με την τεχνολογία από ό,τι η Βρετανία, έχουν αντιληφθεί ότι οι επενδύσεις σε bandwidth είναι από τις πιο αναγκαίες που μπορούν να κάνουν. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε τις επιβεβλημένες ενισχύσεις που πρέπει να κάνει στην υποδομή της μια χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες (και, άρα, που έχει κάνει και η Βρετανία), νομίζω όλα θα κυλήσουν ομαλά. Αλλά ακόμα και αν δεν κυλήσουν 100% ομαλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε τελική ανάλυση, πρόκειται απλώς για ένα ψυχαγωγικό θέαμα!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ,ΛΟΝΔΙΝΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home