Οι ΗΠΑ, μια χώρα-αντίφαση

Οι ΗΠΑ, μια χώρα-αντίφαση

Πέντε ημέρες. Πέντε ακριβώς ημέρες απέχουν τελικά η άνοδος και η πτώση ενός έθνους, η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση στις ΗΠΑ. Από τη Δευτέρα έως το Σάββατο είδαμε τη μία και την άλλη Αμερική. Την προηγούμενη Δευτέρα ένας συνάνθρωπός μας πεθαίνει καθηλωμένος στο έδαφος από τα χέρια τριών αστυνομικών (και ενός ακόμα που «τηρεί την τάξη») στη Μινεάπολη. Το προηγούμενο Σάββατο  στη Φλόριντα δύο συνάνθρωποί μας πετούν στο διάστημα, στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή από το έδαφος των ΗΠΑ μετά από εννέα χρόνια.

Ο ένας, ο Τζορτζ Φλόιντ γίνεται το σύμβολο του κύματος αντιδράσεων για τη μάστιγα των κοινωνικών ανισοτήτων, για τον άνισο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται στις ΗΠΑ η αφροαμερικανική μειονότητα. Οι εικόνες του μαρτυρικού του θανάτου θα μας στοιχειώνουν για πολύ καιρό ακόμα και οι τελευταίες του λέξεις γίνονται το σύνθημα του κόσμου κατεβαίνει στους δρόμους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων. Οι άλλοι, οι δύο αστροναύτες Ρομπέρ Λ. Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ θα αποκτήσουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος και της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των κάθε είδους διαστημικών αποστολών.  

Από τη μία, αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά με εμφατικό τρόπο οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, ένα σύνθετο πρόβλημα, αυτό της χρόνιας αδυναμίας (εσκεμμένης ή όχι) να ενταχθεί και η αφροαμερικανική κοινότητα με ίσους όρους στο «αμερικανικό σύστημα». Από την άλλη, αναδεικνύεται ο θρίαμβος της αμερικανικής τεχνολογίας, της  ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της Tesla, του οραματιστή της Ίλον Μασκ αλλά και των ΗΠΑ, που βλέπουν το διαστημικό τους πρόγραμμα να επιστρέφει στο έδαφός τους.

Μήπως τελικά είναι αυτή η Αμερική; Μία χώρα που αντιπροσωπεύει όσο καμία άλλη το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και των ανοικτών οριζόντων και από την άλλη το ρατσισμό και την οπισθοδρόμηση σε κοινωνικά ζητήματα. Μία χώρα που ενώ θέλει να μεγαλώσει τα σύνορά της στο διάστημα διαιωνίζει χρόνια, βασικά ζητήματα στη γεωγραφική της επικράτεια. Μήπως είναι τελικά μία χώρα-αντίφαση;

Τυχαία ή όχι η εικόνα που έρχεται από τα δύο αυτά γεγονότα συμβολίζει αυτήν την αντίφαση. Στην εικόνα που έρχεται από τις κινητοποιήσεις στις διάφορες αμερικανικές πόλεις ο φακός εστιάζει και ζητάει δηλώσεις από εκπροσώπους αυτής της αφροαμερικανικής κοινότητας, που έχει κατέβει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί. Στα πλάνα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και την εκτόξευση του πυραύλου της SpaceX το αφροαμερικανικό στοιχείο υποεκπροσωπείται. Όλοι όσοι φωτογραφίζονται, κάνουν δηλώσεις, πανηγυρίζουν είναι εκπρόσωποι της λευκής φυλής (οι φωτογραφίες της κεντρικής εκδήλωσης που είναι διαθέσιμες στο λογαριασμό της NASA στο Flickr είναι ενδεικτικές). Το αφροαμερικανικό στοιχείο περιορίζεται σε μόλις τρία πρόσωπα, που εμφανίζονται σε τρεις από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του Σαββάτου.

Από το βήμα του στο ακρωτήριο Κανάβεραλ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θριαμβολογεί για το μεγάλο επίτευγμα, για το project “launch America”, ενώ από τον λογαριασμό του στο Twitter (με διαφορά μερικών ωρών) κάνει λόγο για τρομοκράτες, για την ανάγκη επιβολής των δυνάμεων ασφαλείας, για «άγρια σκυλιά και τρομερά όπλα» με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι από τους διαδηλωτές τολμήσουν να παραβιάσουν τους χώρους του Λευκού Οίκου. Ούτε μία κουβέντα, όπως θα όφειλε ως ηγέτης της χώρας, για την ανάγκη να κλείσει το τραύμα που ταλαιπωρεί για εκατοντάδες χρόνια την αμερικανική κοινωνία.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τους τελευταίους μήνες μας απογοητεύει και ο «οραματιστής» Ίλον Μασκ. Ο προσωπικός του θρίαμβος δεν τον αφήνει να δει πιο μακριά από τα διαστημόπλοιά του, τα επιχειρηματικά του συμφέροντα δεν τον έχουν αφήσει να κάνει έστω μία δήλωση συμπάθειας προς την αφροαμερικανική κοινότητα εδώ και οκτώ ημέρες. Όχι απαραίτητα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ αλλά έστω από το λογαριασμό του στο Twitter. Όπως και στην πανδημία Covid 19, που αρχικά χαρακτήριζε ως χαζό τον πανικό για τον ιό, εν συνεχεία παραπληροφορούσε τους followers του και αργότερα χαρακτήριζε ως ρατσιστικές τις οδηγίες των αρχών της Καλιφόρνια γιατί ήθελε να ανοίξει το εργοστάσιό του, έτσι και τώρα ο επικεφαλής της SpaceX και της Tesla δείχνει να μην πατάει στη γη. Την ώρα που οραματίζεται το μέλλον του ανθρώπου στον Άρη και άλλους πλανήτες δείχνει να είναι μακριά από το παρόν και τα ουσιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία. Αντιφατικός και αυτός...

Ευτυχώς για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την τεχνολογία, η πλειονότητα των υπολοίπων ηγετών του κλάδου πήραν (άλλοι αυθόρμητα, άλλοι αμήχανα, άλλοι καθυστερημένα) τη λογική θέση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές, να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, να αποκτήσει η αφροαμερικανική κοινότητα μια ισότιμη θέση στην αμερικανική κοινωνία. Βέβαια, μετά τις ανακοινώσεις θα έρθει και η ώρα των πράξεων και εκεί θα δούμε ποιοι τελικά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που έχτισαν αυτές τις μέρες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΗΠΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home