Το Ιράν (λέει ότι) βγαίνει από το Internet

Deasy @ 10.04.2012
Το Ιράν (λέει ότι) βγαίνει από το Internet
φωτό: flickr / zayzayem

Τη δημιουργία ενός δικού του δικτύου που θα αντικαταστήσει το Internet προωθεί το Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει κατ'επανάληψη τους τελευταίους μήνες εξαπολύσει πυρά κατά του διαδικτύου και των υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτό. Τον περασμένο Ιανουάριο ο επικεφαλής της ιρανικής αστυνομίας χαρακτήρισε τη μηχανή αναζήτησης της Google ως εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κατάσκοποι, ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της χώρας σχολίασε πως το ιρανικό δίκτυο θα είναι "καθαρό" και δεν θα περιέχει "ανήθικο" περιεχόμενο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι κρατικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, όμως οι πολίτες θα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους το κρατικό δίκτυο, το οποίο θα λειτουργεί με βάση τις αρχές του ισλαμικού νόμου. 

Οπως ήταν αναμενόμενο η ασφάλεια και η προστασία από τους εξωτερικούς εχθρούς αποτελούν μέρος της επιχειρηματολογίας της ιρανικής κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιό της. Εκτός Ιράν, οι επικρίσεις είναι, φυσικά, έντονες. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν κατατάξει το Ιράν στους "εχθρούς του Internet" και καταγράφουν τις περιπτώσεις διώξεων που υφίστανται πολίτες της χώρας λόγω της online δραστηριότητάς τους.

Σύντομα οι Ιρανοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις κρατικές online υπηρεσίες για να πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους και να διαχειρίζονται το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. 

 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home