Twitter και χρηματιστήριο -κάποιες σκέψεις

Twitter και χρηματιστήριο -κάποιες σκέψεις

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε η επίσημη ανακοίνωση από την ίδια την Twitter, σύμπασα η αγορά έχει επιδοθεί σε αναλύσεις σχετικά με το πότε θα γίνει η περιβόητη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και, ακόμα περισσότερο, αν η τύχη της εταιρείας πίσω από το δημοφιλές microblog (αν και πλέον κάποιοι αναφέρονται σ' αυτή ως "social media giant" -o tempora, o mores) στις αγορές θα ακολουθήσει αυτή της άσπονδης φίλης της, Facebook* όσοι μάλιστα αισθάνονται αρκετά προικισμένοι με ψυχικά χαρίσματα, πάνε λίγο παραπέρα και σεναριολογούν σχετικά με τον αντίκτυπο στην αγορά στην περίπτωση που η μετοχή της Twitter θα έχει παρόμοια τύχη.

Προσωπικά προτιμώ μια πιο ψύχραιμη θέση, τόσο εξ ιδιοσυγκρασίας όσο και επειδή τελικά οι περισσότεροι γράφουμε υποκινούμενοι από τις ιδιαίτερές μας συμπάθειες και η αλήθεια είναι ότι η Twitter μου είναι πολύ πιο συμπαθής από τη Facebook, άσχετα αν χρησιμοποιώ το microblog λιγότερο από ό,τι το Μεγάλο Μπλε SNS* όχι ότι ενδιαφέρει κανέναν αλλά υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που υπαγορεύουν την προτίμηση αυτή. Από όσα έχω διαβάσει τα χρόνια που παρακολουθώ τις δύο εταιρείες, η Twitter μου βγάζει περισσότερο έναν αέρα "white hat" ενώ αντίθετα, η Facebook μου φαίνεται περισσότερο σαν μια εταιρεία που όταν της δοθεί η ευκαιρία (και με 1,15 δις χρήστες, δε θα αργήσει) θα γίνει μονοπωλιακότερη των μονοπωλίων.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η αίσθησή μου είναι σωστή, θα παίξει αυτό κάποιο ρόλο στην πορεία της μετοχής της Twitter όταν αρχίσει να συναλλάσσεται; Ίσως και όχι καθώς τα παιχνίδια των αγορών συχνά γίνονται ερήμην των ίδιων των εταιρειών*  βλέποντας π.χ. κανείς το ρόλο που έπαιξε το Twitter στην Αραβική Άνοιξη και τη... συμπάθεια με την οποία το βλέπουν οι εκεί κυβερνήσεις δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί πώς θα διαχειριστεί τις μετοχές που τελικά θα αγοράσουν τα 300 εκατομμύρια που έχει επενδυμένα στην εταιρεία ο σαουδάραβας πρίγκιπας-επενδυτής Αλ-Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ. Αλλά ίσως και ναι.

"Ναι", γιατί όσο και αν οι  "έξωθεν δυνάμεις" είναι ανεξέλεγκτες, η ίδια η εταιρεία και ο τρόπος που θα κινηθεί επηρεάζει σημαντικά τα πράγματα. Τους μήνες που οδήγησαν στη δημόσια εγγραφή της Facebook είδαμε σαφείς ενδείξεις ότι τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά σε σημείο που κάποιοι από τους πιο αξιόπιστους αναλυτές να προειδοποιούν για το επερχόμενο φιάσκο και η πραγματικότητα τους επαλήθευσε. Αν η Twitter κινηθεί και τους μήνες που θα μεσολαβήσουν ως τη δική της δημόσια εγγραφή με τους χαμηλού τόνους που έχουμε δει να τη χαρακτηρίζουν, η ιστορία θα είναι μάλλον διαφορετική. Και ίσως, όπως αναλύει το Reuters αυτό θα ανοίξει την πόρτα και σε άλλες εταιρείες που περιμένουν να δοκιμάσουν τα νερά της Γουόλ Στριτ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home