Τις ανακοινώσεις τις διάβασες, τις λεπτομέρειες όμως δεν τις διάβασες, εκτός και αν διάβασες το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Αλλά γιατί να το διαβάσεις όταν έχεις εμάς εδώ;
Πριν πάμε στα ενδότερα θα θυμίσουμε ότι, πλέον, με τη γέννηση αποκτάμε (όχι εμείς, σχήμα λόγου είναι αυτό) τον ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ είναι ένας απλός αριθμός, με τα έξι πρώτα ψηφία να αποτελούν την ημερομηνία γέννησης. Ακολουθούν άλλα τέσσερα ψηφία που δηλώνουν τον αριθμό που έλαβε ο συγκεκριμένος άνθρωπος στο εθνικό μητρώο τη συγκεκριμένη ημερομηνία γέννησης. Εδώ, ο νομοθέτης θεώρησε δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γεννηθούν πάνω από 9.999 άνθρωποι την ίδια ημέρα στην Ελλάδα για να χρειαστούν ΑΜΚΑ. Τέλος, το τελευταίο ψηφίο είναι αυτό που λέμε ψηφίο ελέγχου και επιβεβαιώνει την ορθότητα του αριθμού. Είναι ζυγός για τις γυναίκες και μονός για τους άνδρες.
Ωραία, να μιλήσουμε για τον Προσωπικό Αριθμό τώρα;
Όχι, θα ανοίξουμε άλλη μία παρένθεση για να μιλήσουμε για έναν άλλον αριθμό που είναι λίγο πιο έξυπνα σχεδιασμένος και είναι ο γνωστός μας ΑΦΜ. Γενικά, ΑΦΜ φαίνεται ότι θα αποκτά κάποιος αφού πρώτα έχει ΑΜΚΑ, αλλά στην υπόθεση του Προσωπικού Αριθμού θα μας χρειαστεί, το γιατί θα το εξηγήσουμε πιο μετά.
Ο ΑΦΜ, λοιπόν, δεν δημιουργείται με βάση κάποιο προγενέστερο στοιχείο όπως, στην περίπτωση του ΑΜΚΑ που χρησιμοποιεί την ημερομηνία. Τα οκτώ πρώτα ψηφία του ΑΦΜ περιλαμβάνονται σε μια φόρμουλα υπολογισμού που δεν έχει λόγο να αναλύσουμε εδώ και το τελευταίο ψηφίο επιβεβαιώνει την ορθότητα αυτού του υπολογισμού. Ναι, στο τελευταίο ψηφίο, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν την ίδια προσέγγιση.
Πάμε τώρα στον Προσωπικό Αριθμό όπως τον περιγράφει το Προεδρικό Διάταγμα.
Κατά βάση δεν είναι αριθμός γιατί έχει και γράμματα μέσα και αν θέλαμε να αναζητήσουμε ένα παράδειγμα για να τον παρομοιάσουμε, μοιάζει πολύ με τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Εξηγούμαστε.
Ο Προσωπικός Αριθμός αποτελείται από δύο μέρη, το δεύτερο είναι ο... ΑΦΜ. Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ξεκάθαρα, ότι χωρίς ΑΦΜ δεν μπορείς να αποκτήσεις Προσωπικό Αριθμό. "Εφόσον το φυσικό πρόσωπο δεν διαθέτει ενεργό Α.Φ.Μ., αλλά διαθέτει ενεργό Α.Μ.Κ.Α., προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση του Π.Α., απαιτείται η προηγούμενη απόδοση Α.Φ.Μ." διαβάζουμε στο σχετικό εδάφιο.
Το πρώτο μέρος του Προσωπικού Αριθμού είναι τρία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και εδώ (όπως ισχύει και στις πινακίδες κυκλοφορίας) εξαιρούνται εκείνα που δεν συναντώνται στο λατινικό αλφάβητο.
Άρα, τα τρία πρώτα γράμματα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός γραμμάτων στο εύρος ΑΑΑ και ΧΧΧ και χωρίς τη δυνατότητα χρήσης των Γ, Δ, Θ, Λ, Ξ, Π, Σ, Φ, Ψ, Ω.
Όταν θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr όπου θα μπορείς να ζητήσεις την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, θα μπορείς να διαλέξεις τα τρία γράμματά του. Αυτό θα ισχύσει για τρεις μήνες, μετά ο συνδυασμός θα βγαίνει αυτόματα.
Να έχετε υπόψιν ότι, αν έχετε βγάλει ταυτότητα νέου τύπου ίσως χρειαστεί να περάσετε μια βόλτα από την Αστυνομία για να σας "χτυπήσουν" τον Προσωπικό Αριθμό στο δελτίο.
Κάπως έτσι θα λήξει μια εκκρεμότητα που για διάφορους νομικούς και τεχνικούς λόγους μας πήρε... έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Προσοχή, αναφερόμαστε στην εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για θέσπιση ενός αριθμού με τον οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή η εξαγγελία είχε γίνει το 2019. Αν όμως θέλεις να πάμε πιο πίσω στον χρόνο, πρέπει να αναζητήσουμε το νήμα στα μισά της δεκαετίας του '80, όταν πρωτοείχε εμφανιστεί ο Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου που είχε ξεσηκώσει κάμποσες διαμαρτυρίες, εννοείται ότι κάποιες από αυτές μιλούσαν για "χάραγμα" με τον αριθμό του Αντιχρίστου κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Αλλά περιοριζόμενοι στα πιο κοντινά μας πράγματα, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε πόσος κόπος χρειάστηκε για να θεσπιστεί ένας Προσωπικός Αριθμός που βασικά είναι ΑΦΜ με λίγα γράμματα.
Μάλλον σας λύσαμε (πάλι) όλες τις απορίες.
Σχόλια