Η Apple ενώπιον του Κογκρέσου

Ο Tim Cook καλείται να δώσει απαντήσεις για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής

Deasy @ 21.05.2013
Η Apple ενώπιον του Κογκρέσου

Μετά τις Amazon, Google που εγκαλούνται συνεχώς από τις Ευρωπαϊκές Αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους για τις δραστηριότητές τους στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, σειρά παίρνει η Apple και οι αμερικάνικες αρχές.

Ο Tim Cook καλείται σήμερα στο Κογκρέσο για να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία και αν είναι σύμφωνη με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Οι κατηγορίες βαριές, τι και αν ο αμερικάνικος κολοσσός αποτελεί την εταιρεία που αποδίδει τα περισσότερα χρήματα στο αμερικάνικο κράτος ως φόρο, καταβάλλοντας περισσότερα από 6 δισ. δολάρια μόνο για την περυσινή χρονιά. Όμως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλα 74 δισ. δολάρια για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2012, τα οποία δεν φορολογήθηκαν ποτέ.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν προς δύο κατευθύνσεις: τη λειτουργία θυγατρικών εταιρειών-φαντάσματα (offshore δηλαδή), χωρίς κανένα υπάλληλο, οι οποίες τελικά λειτουργούσαν από τη βάση της Apple στο Κουπερτίνο αλλά και τη μεταφορά τζίρου που πραγματοποίησε η εταιρεία στην θυγατρική της στην Ιρλανδία, όπου η φορολόγησή του ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που υπό κανονικές συνθήκες αντιστοιχούσε. Με ταμπέλα “Apple Operations International” η θυγατρική της Apple στην Ιρλανδία, ο φόρος που πλήρωσε ήταν από 2% έως και μικρότερος για το τζίρο που μεταφέρθηκε εκεί.  

Οι έρευνες μάλιστα δεν κατηγορούν την Apple ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού στην πράξη εκμεταλλεύτηκε όλα εκείνα τα παράθυρά της που επιτρέπουν τόσο στην ίδια, όσο και στη Google ή την Amazon αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες από άλλους κλάδους (υπάρχει και το παράδειγμα των Starbucks) να αποφεύγει να αποδώσει τελικά σε κάθε κράτος το φόρο που αναλογεί στα έσοδά της.

Αυτό όμως που προκαλεί στην περίπτωση της αμερικάνικης εταιρείας είναι το τεράστιο ποσό των χρημάτων που αφορούν οι κατηγορίες αλλά και η δομή που η ίδια είχε δημιουργήσει ώστε να μην μπορούν να την ακουμπήσουν.

Πως το είχε πει ένας δικός μας πολιτικός; Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ε;

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,ΗΠΑ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home