Αναγνώριση προσώπων στις φωτογραφίες του Facebook

Αναγνώριση προσώπων στις φωτογραφίες του Facebook

Τον γύρο του κόσμου –και με όχι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις- έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η είδηση ότι το Facebook πρόκειται να λανσάρει παγκοσμίως μια υπηρεσία που είχε ανακοινώσει από πέρυσι τον Δεκέμβριο: την αναγνώριση προσώπων στο σύστημα tagging των φωτογραφιών που οι χρήστες ανεβάζουν στις σελίδες τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, κάθε φορά που ο χρήστης θα ανεβάζει μια καινούρια φωτογραφία, η υπηρεσία θα του προτείνει πιθανά tags (δηλαδή ταμπέλες/ονόματα) συγκρίνοντας την καινούρια φωτογραφία με άλλες που έχει ήδη ανεβάσει και στις οποίες έχει ήδη βάλει tags. Ο λόγος ύπαρξης της νέας αυτής δυνατότητας (πάντα κατά τη Facebook) είναι η διευκόλυνση του χρήστη· αντί να γράφει κάθε φορά το ίδιο tag, θα μπορεί να το επιλέγει
αυτόματα από τα υπάρχοντα.

Το πόσους χρήστες αφορά μια τέτοια δυνατότητα είναι, προφανώς, θέμα προς συζήτηση –κάποιοι χρήστες ανεβάζουν εκατοντάδες φωτογραφίες και κάποιοι ελάχιστες. Σύμφωνα με σχετικό σχόλιο ενός τεχνικού της Facebook στο Quora τον περασμένο Ιανουάριο, καθημερινά οι χρήστες του δημοφιλέστερου SNS στον κόσμο ανεβάζουν 200 εκατομμύρια φωτογραφίες, αριθμός που όταν γράφτηκε το σχόλιο έφερνε τον συνολικό αριθμό αρχειοθετημένων φωτογραφιών στα 90 δισεκατομμύρια· μ’ αυτόν τον ρυθμό και συνυπολογίζοντας την αύξηση των χρηστών στους έξι μήνες που μεσολάβησαν, ο αριθμός αυτός σήμερα θα πρέπει να ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια. Συνεπώς, ακόμα και αν κάποιος συγκαταλέγεται στην κατηγορία των πιο φειδωλών, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι φωτογραφίες αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς διαστάσεις του Facebook.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα: η δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων –και καλό θα ήταν να μην αποδώσουμε την ανησυχία για τα προβλήματα αυτά στην υπερευαισθησία των Αμερικανών με το «privacy». Δεδομένου ότι το Facebook έχει εισάγει την πολιτική των πραγματικών στοιχείων (πολιτική την οποία οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν), η αυτόματη αναγνώριση προσώπων στις φωτογραφίες δίνει στον οποιονδήποτε κακόβουλο χρήστη να μάθει πολλά στοιχεία για ένα πρόσωπο που απλώς είδε στον δρόμο και το τράβηξε φωτογραφία· αντίθετα δε με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, περιπτώσεις «stalking» υπάρχουν και στην Ελλάδα και δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Προς το παρόν, η Facebook δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μείνει έξω από τη διαδικασία tagging (από τη ρύθμιση Account –> Settings –> Privacy –> Customize settings –> Things others share –> Suggest photos of me to friends). Και, χωρίς να θέλουμε να φανούμε υστερικοί, ίσως θα ήταν καλή ιδέα –τουλάχιστον προς το παρόν.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,TAG,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home