Η ηλικία ως ευαίσθητο (και ακριβό) προσωπικό δεδομένο

Sofia Gkiousou @ 20.10.2011
Η ηλικία ως ευαίσθητο (και ακριβό) προσωπικό δεδομένο

Ηθοποιός που δεν ξέρουμε το όνομα της έκανε μια μήνυση για 1 εκατομμύριο δολάρια εναντίον του IMDB επειδή δημοσίευσε την ηλικία της. Τη φήμη και το χρήμα που έψαχνε στο Hollywood θα τα αναζητήσει τώρα και στα δικαστήρια. Κάντε πίσω και σας έφαγε η σαραντάρα.

Καλέ δεν υπερβάλλω. Να μια μηνυσάρα έλαβε το IMDb από μία ηθοποιό που δεν ήθελε να φαίνεται η ηλικία της, διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα Guardian. Αποκλείω να διαβάζετε Deasy και να μην ξέρετε το IMDb - το Internet Movie Database - όπου απευθυνόμαστε συνήθως για να μάθουμε λεπτομέρειες για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τους συντελεστές. Πλούτος οι πληροφορίες. Αν και κυρίως εγώ το χρησιμοποιώ για να βρίσκω ωραίες ατάκες από ταινίες που δε θυμάμαι ακριβώς και κάπου θέλω να τις αντιγράψω.

Βέβαια η καλή κυρία ετούτη έκανε την εγγραφή της, συμπλήρωσε και το προφίλ της ως ηθοποιός και άφησε τη χρονολογία κενή. Με τον τρόπο όμως που γίνονται αυτά τα μαγικά στις online βάσεις δεδομένων η ακριβής της ηλικία προστέθηκε. Άγιους τους έκανε λέει και δεν την έσβηναν. Οπότε τους κοτσάρισε μια μήνυση.

Και γιατί; Διότι με το να δημοσιεύεται η ηλικία της δυσκολεύεται πολύ να βρει δουλειά. Δεν είναι ότι το ακούμε και πρώτη φορά, στο Χόλυγουντ αν έχεις περάσει τα σαράντα είσαι σα να λέμε ο ζωντανός νεκρός. Και σα να μην έφτανε αυτό η συγκεκριμένη ηθοποιός μικρο-δείχνει πάρα πολύ (λέει τώρα η μήνυση, δεν την έχω δει κι από κοντά). Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα κι αν την καλέσουν για οντισιόν δε γίνεται τίποτα διότι με τη μπεμπεκόφατσα της δεν πείθει. Την καταστρέψανε τη γυναίκα.

Βέβαια τί να σου κάνει και το IMDb; Βάση δεδομένων για ταινίες είναι και η ηλικία της ηθοποιού είναι δεδομένο. Αν το σκεφτούμε δηλαδή από άποψη business plan έτσι και κερδίσει η καλή κυρία πάει κάηκε το IMDb. Άντε να ελέγξεις μετά τις μηνύσεις. Πάει το κλείσανε το μαγαζί.

Δεν είναι βέβαια ότι δε νιώθω και τον πόνο της ηθοποιού. Ήθελα πολύ να ξέρω ποια είναι για να της γράψω δυο λόγια παρηγορητικά όπως τα παρακάτω:

Αγαπητή σαραντάρα μου μη σκας, θα μπορούσες να ζεις στην Ελλάδα. Στη χώρα όπου οι αγγελίες εργασίας απαιτούν υποψηφίους συγκεκριμένης ηλικίας. Ποιο Χόλυγουντ, εις την Ελλάδα δε σε θέλουν ούτε για περίπτερο αν δεν είσαι ηλικίας μικρής, πεταχτής και - κυρίως - ελεύθερης και άνευ υποχρεώσεων.

Ακόμα και στις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας, το θέμα της ηλικίας δε λείπει ποτέ στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Ας πούμε προγραμματιστής, να ξέρει από С++, assembly, βάζουμε κι ένα Office να μας βρίσκεται, λίγο κι από photoshop (σιγά μην πληρώνουμε γραφίστα, έλα ρε αγόρι μου όλα του κομπιούτορα είναι εσύ τα ξέρεις), να κάνει και επισκευές, να εγκαθιστά και μηχανήματα, 22 με 27 ετών, εμφανίσιμος, με μούσκουλα και καλή συλλογή από αρώματα. Υπερβάλλω; Όχι, να μας πούνε οι προγραμματιστές!

Και μένουνε όλοι οι υπόλοιποι να αναρωτιούνται, τί έκαναν λάθος και μεγάλωσαν. Τίποτα δεν έκαναν, απλά κάθονταν εκεί και η ηλικία ανέβηκε από μόνη της. Όχι πως και οι νέοι δεν χρειάζονται ευκαιρίες. Αλλά να, λέω, μήπως είναι θέμα καταλληλότητας παρά θέμα ηλικίας;

Θα μου πεις, η κυρία είναι ηθοποιός. Μπορεί τώρα να παίξει τη θεία μου τη χίπισσα; Ας το θέσω αλλιώς. Η Τζένη Καρέζη πασπάλισε το μαλλί με ταλκ και έπαιξε τη Μαντώ Μαυρογένους γριά. Κακό παράδειγμα για το Χόλυγουντ θα μου πεις. Εντάξει, ο Μπραντ Πητ έγινε από μανουλομάνουλο γέρος διακοσίων ετών μια χαρά και οι κυρίες από το Sex and the City μεταμορφώθηκαν σε εικοσάρες. Τεχνολογία  έχουμε, δώστε και στη γερουσία μια ευκαιρία!

Γι’ αυτό αν το σκεφτούμε λίγο διαφορετικά το πρόβλημα δεν είναι το IMDb. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ακόμα θέμα με την ηλικία.

 

IMDB,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home