Ο Σέρλοκ και το Facebook

Sofia Gkiousou @ 16.06.2011
Ο Σέρλοκ και το  Facebook

Έλα παραδέξου το. Το Facebook το χρησιμοποιείς και ως μεταμοντέρνος Σέρλοκ Χολμς. Βέβαια πολλές από τις μικρές έρευνες σου δεν θα τις αποκάλυπτες ποτέ ούτε στους πιο τρελούς σου εφιάλτες.

Ξεκινάμε από το πιο απλό παράδειγμα, τις φωτογραφίες παλιών συμμαθητών. Όπου οι αντιδράσεις έχουν το γνωστό φάσμα από το “καλέ πώς χάλασε έτσι αυτή” μέχρι το “καλέ πώς ομόρφυνε έτσι αυτός;”. Ετούτο το ύστατο συνοδεύεται και από αυτομούτζωμα σε περίπτωση που σε “αυτόν” είχες ρίξει χυλόπιτα γιατί είχε σπυριά και τώρα έχει γίνει πλάσμα λαχταριστό.

Και να μην ξεχάσω την περίπτωση “αυτομαστίγωμα” όπου όλοι οι πρώην του/της νυν λαμβάνουν πολλαπλές επισκέψεις στα προφίλ τους - συνήθως ανοιχτά (τί κακιά συνήθεια ετούτοι οι πρώην). Όπου εκεί γίνεται το έλα να δεις από λυσσασμένη αναζήτηση τρυφερών στιγμών με τον/την νυν. Του/της τραβάς και μια κατσάδα κατόπιν δήθεν μου τυχαία.

Ετούτες οι μικρές αναζητήσεις είναι ολίγον τι αθώες και μόνο εσένα μπορούν να βλάψουν. Υπάρχουν όμως και άλλες που σε οδηγούν τσιφ στις φυλακής τα σίδερα - που ‘ναι για τους λεβέντες.

Έτσι έπαθαν η Joanna Fraill, ένορκος σε υπόθεση ναρκωτικών στη Βρετανία και η Jamie Seward, κατηγορούμενη που αθωώθηκε από τα ναρκωτικούλια, θα τσακώσει όμως μια ποινή για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Άκου να δεις λοιπόν τί έγινε με αυτές τις δύο κυρίες. Η Joanna ήταν ένορκος σε μία υπόθεση όπου μέσα στους κατηγορούμενους ήταν και η Jamie. Κανονικά όταν είσαι ένορκος απαγορεύεται ρητά το να συζητήσεις με τον οποιονδήποτε την υπόθεση. Πόσο μάλλον να την διατυμπανίζεις στο facebook ή - άκουσον άκουσον - να το παίξεις ολίγον Σέρλοκ και να βρεις τους κατηγορούμενους online για ένα γρήγορο ηλεκτρονικό τετ α τετ (ή μόνιτορ α μόνιτορ λέμε τώρα;)

Που λες όμως η Joanna δεν κρατήθηκε. Με το που αθωώθηκε η Jamie τη βρήκε στο Facebook και αρχίσαν τα πίτσι πίτσι παρόλο που η δίκη - μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια σε ναρκωτικά - συνεχιζόταν ακόμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η δίκη κατάρευσε μια και δεν ήταν δυνατόν πλέον το δικαστήριο να εγγυηθεί την ακεραιότητα των ενόρκων. Μέχρι που ο κύριος Gary Knox που είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών να ζητά έφεση λόγω απρεπούς συμπεριφοράς του δικαστηρίου.

Και φτάνουμε στη σημαντική ερώτηση. Σε αυτή την εποχή, με τις ζωές όλων μας εν δυνάμει απλωμένες στο διαδίκτυο, πώς διασφαλίζεις το ακέραιο της ένορκης διαδικασίας; Πώς ξέρεις ότι οι ένορκοι δεν έκαναν μια αναζήτηση κι επειδή δε συμφωνούν με τα γούστα του κατηγορούμενου στο Amazon ή τις απόψεις στο blog του δεν θα αποφασίσουν με κριτήρια εντελώς έξω από την υπόθεση; Ήδη στη Βρετανία οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, νομικούς και αναλυτές - πολύ ενδιαφέρουσες και μάλλον αναγκαίες και σε άλλες χώρες. Οι πολλοί και καλοί νομικοί μας μπορούν να το κοιτάξουν.

Αι δύο κυρίαι μόλις καταδικάστηκαν από το Βρετανικό δικαστήριο και αναμένουν την ποινή τους. Προς γνώση και συμμόρφωση.

FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home