H Google υπερασπίζεται το Hotfile στο δικαστήριο

Deasy @ 20.03.2012
H Google υπερασπίζεται το Hotfile στο δικαστήριο

Εναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η εταιρεία λειτουργίας του hotfile που δέχεται τα νομικά πυρά του Χόλιγουντ.

Στη δικαστική διαμάχη μεταξύ hotfile και της ένωσης των στούντιο (της MPAA) παρενέβη η... Google, που κάνει εμμέσως πλην σαφώς λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης της Δικαιοσύνης.

Το hotfile είναι μία από τις δεκάδες online υπηρεσίες όπου χρήστες δημοσιεύουν αρχεία τα οποία μπορούν να μεταφέρουν στον υπολογιστή τους άλλοι χρήστες. Η MPAA κατηγορεί την υπηρεσία πως γνώριζε αλλά δεν απέτρεπε τη διανομή αρχείων που εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το hotfile συνεχίζει η MPAA, δεν μπορεί να επικαλεστεί τις προβλέψεις του νόμου που είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως DMCA και πως το δικαστήριο στο οποίο η ένωση έχει προσφύγει οφείλει να διατάξει το κλείσιμο της υπηρεσίας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο λευκός ιππότης, δηλαδή η Google.

Στην παρέμβασή της η Google λέει πως εάν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση της MPAA -και την επιχειρηματολογία της- αυτομάτως θα πρέπει να κλείσουν δημοφιλή sites και υπηρεσίες όπως το (δικό της) Youtube, το Facebook, το  twitter ή η Wikipedia. Ουσιαστικά η Google λέει πως αν όντως το δικαστήριο πειστεί πως το hotfile ανέχονταν εν γνώσει του τη διανομή πειρατικών αρχείων, αυτό σημαίνει πως κάθε πάροχος online υπηρεσιών θα είναι και αυτός υπεύθυνος για το υλικό που διανέμουν οι χρήστες του. Ομως ο νόμος, ο DMCA, προβλέπει πως οι εταιρείες παροχής online υπηρεσιών δεν μπορούν να κλείσουν επειδή αρνούνται να ελέγξουν το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους.  

Επιπροσθέτως η Google επικαλείται και τη νομική αρχή που ορίζει πως το βάρος της απόδειξης το φέρει ο ενάγων, στη συγκεκριμένη περίπτωση η MPAA.  Η ένωση των στούντιο είναι εκείνη που θα πρέπει να εντοπίσει το πειρατικό υλικό και να ζητήσει από την hotfile την απομάκρυνσή του, σημειώνει η εταιρεία.

Η υπόθεση είναι σαφές πως έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκείνο που μπορεί αρχικά να εκτιμήσει κανείς. Η Google παρεμβαίνει βλέποντας πως αν το hotfile αναστείλει τη λειτουργία του ως αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης είναι πιθανό να βρεθεί η ίδια υπόλογη για τα βίντεο που ανεβάζουν χρήστες στο YouTube. 

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home