Έρχεται ο ενιαίος φορτιστής

Έρχεται ο ενιαίος φορτιστής

Θέμα χρόνου είναι πλέον να δούμε τους μεγάλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να έχουν κοινό φορτιστή για τις συσκευές τους, κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε συμφωνία με κατασκευαστές όπως η Nokia, η Sony Ericsson, η Motorola, η LG, η Samsung και η Apple προκειμένου όλες οι συσκευές που θα πωλούνται στα καταστήματα της Γηραιάς Ηπείρου από την επόμενη χρονιά να μπορούν να «γεμίζουν» τις μπαταρίες τους χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Ο εν λόγω κοινός φορτιστής θα συνδέεται στο κινητό τηλέφωνο μέσω μίας θύρας micro USB, την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούν ήδη αρκετές συσκευές, κυρίως αυτές που απευθύνονται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς. Έτσι, είναι ήδη εφικτό για κάποιον χρήστη να έχει τον φορτιστή ενός Blackberry Storm για να φορτίζει ένα Nokia N97 ή ένα Samsung Jet. Ακόμη και παλαιότερες συσκευές που δεν χαρακτηρίζονται ως smartphones, όπως είναι το Motorola V8 έχουν θύρα micro USB. επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές φορτίζουν και μέσω καλωδίου συνδεδεμένου με τη θύρα USB ενός υπολογιστή.

Να σημειώσουμε μόνο πως υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούν θύρα mini USB, όπως για παράδειγμα το HTC Magic, η οποία δεν είναι συμβατή με το πρότυπο micro USB, αλλά αυτό μάλλον θα αλλάξει αρκετά σύντομα.

Η συμφωνία αφορά μεν μόνο τα κινητά τηλέφωνα που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή, όμως, η εκτίμηση είναι πως το η πλειοψηφία των συσκευών που θα είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά θα ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν και έχουν κόστος απόκτησης άνω των 150 ευρώ μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή.

Ο κοινός φορτιστής θα απαλλάξει τους καταναλωτές από την ανάγκη να έχουν πολλαπλούς φορτιστές, ενώ θα είναι σαφώς πιο εύκολο να βρει κάποιος να φορτίσει το κινητό του όταν η μπαταρία του έχει σχεδόν εξαντληθεί και βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Κατ’ αρχήν θα περιοριστεί σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που δημιουργείται από την απόρριψη παλιών φορτιστών, ενώ θα μειωθεί και ο όγκος των συσκευασιών, καθώς οι κατασκευαστές θα μπορούν να πωλούν τις συσκευές τους χωρίς φορτιστές.

Στην πρωτοβουλία, η οποία είναι εθελοντική αν και η Κομισιόν εξέταζε το ενδεχόμενο εκπόνησης σχετικής νομοθεσίας, συμμετέχουν οι: Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson και Texas Instruments. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά κοινό φορτιστή θα έχουν μοντέλα από τους επτά μεγαλύτερους κατασκευαστές, το μερίδιο των οποίων είναι πάνω από 90% στην Ευρώπη. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εν λόγω πρωτοβουλία να επεκταθεί και εκτός Ευρώπης.

 

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home