Υποχρεωτικός ο κοινός φορτιστής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Υποχρεωτικός ο κοινός φορτιστής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα σχέδιά της για να προωθήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για το σύνολο των ηλεκτρονικών συσκευών έκανε γνωστά σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, η Ευρώπη -συνειδητοποιώντας ότι το εθελοντικό κάλεσμα προς τη βιομηχανία της τεχνολογίας δεν ήταν αρκετό- υιοθετεί μια νέα πιο αυστηρή γραμμή: την υποχρέωση.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η πολυετής συνεργασία με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης έχει επιφέρει μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν πέτυχε την πλήρη επίλυση του προβλήματος. Πλέον, η Επιτροπή προτείνει νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές συσκευές.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η θύρα USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για το σύνολο των ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία, φορητές κονσόλες παιχνιδιών κ.α.), ενώ η Επιτροπή προτείνει και τον πλήρη διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση προϊόντων. Κινήσεις που, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που επηρεάζονται από την κίνηση της Επιτροπής είναι σίγουρα η Apple, η οποία για πολλά χρόνια απέφευγε να υιοθετήσει τη γραμμή του κοινού φορτιστή, επιλέγοντας το δικό της πρότυπο. Η αμερικανική εταιρεία όπως και οι υπόλοιπες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον δύο χρόνια για να προετοιμαστούν για τη νέα κατάσταση. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:  «Η σημερινή πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (συναπόφαση). Μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας θα δώσει στον κλάδο αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής της».

Η πρόταση για ένα κοινό φορτιστή αποτελεί πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από δέκα χρόνια. Αίτημα που έχει ως στόχο την μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Επιτροπή, το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Παρά το γεγονός αυτό, το 38 % των καταναλωτών αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα τουλάχιστον μία φορά, αδυνατώντας να φορτίσουν το κινητό τους τηλέφωνο επειδή οι φορτιστές που είχαν στη διάθεσή τους ήταν ασύμβατοι. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά και δαπανηρή για τους καταναλωτές, οι οποίοι δαπανούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για αυτόνομους φορτιστές που δεν πωλούνται από κοινού με ηλεκτρονική συσκευή. Επιπλέον, οι απορριπτόμενοι και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home