Η δίκη που (ίσως) αλλάξει το Internet

Deasy @ 06.09.2023
Η δίκη που (ίσως) αλλάξει το Internet

Δέκα εβδομάδες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πείσει τη Δικαιοσύνη ότι η Google παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας και επιχείρησε να στραγγαλίσει τον ανταγωνισμό.

Είναι η πρώτη κατά τα τελευταία 25 χρόνια που το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στρέφεται εναντίον μιας εταιρείας ψηφιακής τεχνολογίας.

Η προηγούμενη φορά ήταν το 1998, όταν στο στόχαστρο είχε βρεθεί η Microsoft. Τότε, η Google έκανε τα πρώτα της βήματα και κανείς δεν περίμενε ότι σε λίγα χρόνια θα κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την Microsoft το 2000 και είχε κάνει δεκτές τις αιτιάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Είχε διατάξει, τότε, τη διάσπαση της Microsoft, όμως η απόφαση ανατράπηκε στο εφετείο και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό που τις άφησε ικανοποιημένες. Ωστόσο, αρκετοί λένε ότι η συγκεκριμένη δίκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αποδυναμωθεί η Microsoft και να δημιουργηθεί χώρος για άλλες εταιρείες, κυρίως την Apple και την Google.

Η επιλογή του συμβιβασμού δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην περίπτωση της Google. Η εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία 1,7 τρισ. δολάρια, έχει προσλάβει τρία μεγάλα νομικά γραφεία των ΗΠΑ προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία προκειμένου να στραγγαλίσει τον ανταγωνισμό στον τομέα της αναζήτησης. Η Google κατηγορείται ότι πλήρωσε την Apple και άλλους κατασκευαστές ώστε η δική της υπηρεσία αναζήτησης να είναι προρυθμισμένη στις συσκευές τους. Η εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό και αναφέρει ότι οι συμφωνίες της δεν είχαν χαρακτήρα αποκλειστικότητας και ότι οι χρήστες έχουν κάθε δυνατότητα να αλλάξουν τη ρύθμιση.

Ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει κορυφαία στελέχη από την Google και άλλες εταιρείες του κλάδου και συνολικά αναμένεται να καταθέσουν 150 άτομα. Ο δικαστής που θα διευθύνει τη διαδικασία θα εκδώσει την απόφασή του βασιζόμενος στον νόμο Σέρμαν, ο οποίος θεσπίστηκε το μακρινό 1890 (!) αλλά όπως φαίνεται έχει κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο.

ΗΠΑ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home