Τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κατά πάντων

Τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κατά πάντων

Οι τέσσερις ισχυρότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τις εταιρείες τεχνολογίας να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν στο κόστος ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Σε ανοικτή τους επιστολή που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, οι επικεφαλής των Deutsche Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών της Ευρώπης και υπογραμμίζουν πως οι εταιρείες streaming (Netflix, HBO, Disney, Amazon, Apple), οι πλατφόρμες gaming και τα social media παράγουν το 70% της κίνησης δεδομένων στα δίκτυά τους και πως πρέπει να συνεισφέρουν με τον οβολό τους στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η πρότασή τους δεν φαίνεται ξεκάρφωτη με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλεςε. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μία δήλωση για τα ψηφιακά δικαιώματα όπου αναφέρει πως όλες οι εταιρείες που ωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν αναλογικά στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης δημοσίων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών. Βεβαίως το τι σημαίνει αυτή η συνδρομή είναι ανοικτό σε ερμηνεία, αφού ένα κοινωνικό δίκτυο ή μια εταιρεία streaming μπορεί να πει πως συμμετέχει σε αυτή τη χρηματοδότηση μέσω της φορολόγησής της. Οι Financial Times, που φιλοξένησαν την επιστολή του τηλεπικοινωνιακού κουαρτέτου της Ευρώπης, σχολιάζουν πως το αίτημα των εταιρειών δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, αφού έχει προηγηθεί η περίπτωση της Νότιας Κορέας. Εκεί, η μεγάλη επιτυχία του Παιχνιδιού του Καλαμαριού του Netflix είχε αποτέλεσμα να... γονατίσει το δίκτυο της SK, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η SK έχει κινηθεί νομικά κατά του Netflix και ζητά αποζημίωση διότι η μεγάλη αύξηση στην κίνηση δεδομένων της προκάλεσε απρόβλεπτα έξοδα για την αναβάθμιση του δικτύου.

Η ευρωπαϊκή τετράδα των τηλεπικοινωνιών λέει πως οι εταιρείες του κλάδου δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λόγω της ισχυρής θέσης που έχουν αποκτήσει οι τελευταίες και προειδοποιούν πως η περαιτέρω εξέλιξη των υποδομών τους (δηλαδή η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων) μπορεί να κινδυνεύσει. Στον αντίποτα, οι εταιρείες τεχνολογίας επικαλούνται τη δικτυακή ουδετερότητα και πως οι ίδιες πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομή για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Σίγουρα το θέμα θα τραβήξει σε μάκρος και σίγουρα θα απασχολήσει και τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DEUTSCHE TELEKOM,VODAFONE,TELEFONICA,ORANGE,VIDEO STREAMING,NETFLIX,NET NEUTRALITY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home