Έφτασε τους 100.000 χρήστες η Starlink

Έφτασε τους 100.000 χρήστες η Starlink

 

Η Starlink, η εταιρεία δορυφορικού Internet του Elon Musk ανακοίνωσε πως έχει πλέον 100.000 χρήστες της υπηρεσίας της σε διάφορα σημεία του κόσμου, χωρίς πάντως να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες ακριβώς περιοχές εξυπηρετεί και με ποιες ταχύτητες.

Η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την παροχή της υπηρεσίας της σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά ο ακριβής χρόνος είναι για την ώρα άγνωστος. Ετσι, παραμένουμε στα όσα έχουν ήδη ειπωθεί από στελέχη της εταιρείας στο σχετικώς πρόσφατο παρελθόν που έχουν πει πως το δορυφορικό Internet της Starlink θα είναι διαθέσιμο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή σχετικώς κοντινότερα προς τον Ισημερινό και αυτό περιλαμβάνει και τη δική μας «ζώνη») στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ακόμα και αν σκεφτούμε πως αυτό είναι μια αισιόδοξη εκτίμηση, μπορούμε να εικάσουμε πως στις αρχές του 2022 το δίκτυο της Starlink θα «ανάψει» και στην Ελλάδα.

Όσο για τις ταχύτητες, οι αναφορές των χρηστών ποικίλουν αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 50 και 150 Mbps. Σύμφωνα με την Ookla που φαίνεται πως μελέτησε το θέμα στις ΗΠΑ η μέγιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων στο δίκτυο της Starlink φτάνει τα 97 Mbps, η ταχύτητα ανεβάσματος βρίσκεται κοντά στα 14 Mbps και το latency (δηλαδή η καθυστέρηση στη μετάδοση του σήματος) στα 45 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η υστέρηση αυτή είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με τα επίγεια δίκτυα, αλλά φαίνεται πως είναι μικρότερη συγκρινόμενη με άλλες εταιρείες δορυφορικού Internet που παρέχουν υπηρεσίες στη Β. Αμερική. 

STARLINK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home