Έρχεται το Μάρτιο η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν επιβεβαιώνει.

Deasy @ 25.02.2021
Έρχεται το Μάρτιο η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Ένα συμπληρωματικό εργαλείο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού εμφανίζεται ότι είναι έτοιμη να εντάξει η χώρα μας, προχωρώντας στο λανσάρισμα της εφαρμογής ιχνηλάτησης (tracing app) επαφών για τους κατόχους smartphone.

Η είδηση έρχεται από δημοσιεύματα στο skai.gr και στον Ελεύθερο Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Μάρτιο και θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες έξυπνων κινητών να ενημερώνονται μέσω μηνυμάτων αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Η εφαρμογή θα λειτουργεί με την τεχνολογία Bluetooth, το οποίο και θα ενεργοποιείται με το κατέβασμα του app, εντοπίζοντας τα άτομα που έχουν έρθει σε «επαφή» με το χρήστη, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.

Όμως, παρά τα δύο παραπάνω δημοσιεύματα, από την πλευρά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει αναλάβει την υλοποίηση της εφαρμογής, δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το λανσάρισμά της, με τους κύκλους του Υπουργείου να σημειώνουν ότι δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά της. 

Ειδικότερα, η διεθνής πρακτική από τις ευρωπαϊκές χώρες (που ήδη έχουν λανσάρει αντίστοιχες εφαρμογές) δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των χρηστών, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του app. Eκτιμάται ότι για να συνεισφέρει πραγματικά στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων η εφαρμογή, θα πρέπει να την κατεβάσει στο κινητό του τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, προϋποθέτοντας ότι η εφαρμογή (ή το Bluetooth) θα είναι μονίμως ενεργή σε κάθε συσκευή.

Επιπλέον, με την επίσημη επιβεβαίωση κρουσμάτων, το «κρούσμα» ενημερώνει την εφαρμογή (άρα χρειάζεται και μια επιπλέον μέριμνα από τον ίδιο το χρήστη), η οποία εν συνεχεία στέλνει μηνύματα στα smartphones των χρηστών που ήρθαν σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες, ενημερώνοντάς τους για την πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στην ασθένεια. Η ενημέρωση είναι πλήρως ανώνυμη, δεν εμφανίζεται δηλαδή κάποιο προσωπικό στοιχείο του κρούσματος, όπως επίσης δεν γίνεται γνωστός ο χρόνος ή ο τόπος της επαφής, που μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή του.

Η ελληνική εφαρμογή ιχνηλάτησης θα χρησιμοποιεί το κοινό API των Google και Apple, που επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συσκευών iOS και Android. Υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είπαμε παραπάνω, όμως είναι άγνωστο προς το παρόν ποιος φορέας θα έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση/προστασία των προσωπικών δεδομένων.

TRACING APPS,ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home