Ελλάς 57η και καταϊδρωμένη στις broadand ταχύτητες

Deasy @ 03.07.2019
Ελλάς 57η και καταϊδρωμένη στις broadand ταχύτητες

Θα μας πεις τώρα πως σιγά τα νέα και πως τα ξέρουμε τα χάλια μας και πως καλά τα λόγια αλλά τι να το κάνεις, μόνο με λόγια δεν γίνεται δουλειά. Η τελευταία έκθεση της βρετανικής Cable δείχνει πως η Ελλάδα είναι στην 57η θέσης (και στην 26η θέση μεταξύ των 28 της Ε.Ε.) όσον αφορά στην ταχύτητα πρόσβασης στο Internet.

Η μέση ταχύτητα download στην Ελλάδα είναι στα 13,41 Mbps σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Cable και αν αναζητάς μια ευκαιρία για να πεις πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο, μπορούμε να σημειώσουμε πως πέρυσι η μέση ταχύτητα ήταν στα 11,30 Mbps, υπάρχει λοιπόν βελτίωση.

Η εταιρεία λέει μάλιστα πως αυτή η βελτίωση είναι μετρήσιμη, έχουμε υποδομές που είναι κατά 18,64% καλύτερες σε σχέση με το 2018 αλλά είμαστε πολύ πολύ μακριά από το να αποκτήσουμε μια έστω αξιοπρεπή ανταγωνιστικότητα στον τομέα του γρήγορου Internet.

Άλλωστε όταν είσαι 26η ανάμεσα στους 28 της Ε.Ε. δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεσαι ικανοποιημένος. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως οι προθέσεις και τα σχέδια επί χάρτου δεν επαρκούν. Η (απερχόμενη, κατά τα φαινόμενα) κυβέρνηση μπορεί να είχε υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και μπορεί όπως και οι προκάτοχοί της να κατέστρωσε σχέδια για την ευρυζωνικότητα αλλά επί του πρακτέου, όπως δείχνουν τα κομπιούτερ και οι αριθμοί της Cable, η βελτίωση ήταν ελάχιστη. Σίγουρα, επίσης, δεν ήταν βελτίωση που μας έφερε πιο κοντά στους Ευρωπαίους εταίρους. Περισσότερο, νομίζουμε, η ελαφρά βελτίωση είναι αποτέλεσμα ρυθμιστικών αποφάσεων (λέγε με ΕΕΤΤ) και του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων παρά έργο μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής. Το (μη) αποτέλεσμα φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, χρειάζεσαι κατά μέσο όρο γύρω στα 50 λεπτά για να κατεβάσεις μια ταινία 5 GB, όταν ένας φίλος μας στη Σουηδία θα έχει ξεμπερδέψει σε 18 λεπτά.

Φυσικά δεν κάνουμε δουλειά έτσι και αυτό δεν έχει να κάνει με τα “κατεβάσματα” ταινιών. Όσο χαμηλότερα στην κατάταξη τόσο λιγότερο ελκυστικός γίνεσαι ως επενδυτικός προορισμός. Αυτοκινητοδρόμους αποκτήσαμε με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών, μάλλον μια παρόμοια μοίρα μας περιμένει και για τις ψηφιακές λεωφόρους.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τους πρωταθλητές στην ταχύτητα. Πρώτη λοιπόν είναι η Ταϊβάν μέ μέση ταχύτητα download τα 85 Mbps, και ακολουθούν με 71 και 67 Mbps αντίστοιχα η Σιγκαπούρη και το Τζέρσεϊ. Τέταρτη είναι η Σουηδία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη, με τη μέση ταχύτητα στα 55 Mbps και η πεντάδα κλείνει με τη Δανία και τα 49 Mbps της.

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home