Μάχη γιγάντων για τα ηλεκτρονικά δίκτυα

Deasy @ 28.06.2022
Μάχη γιγάντων για τα ηλεκτρονικά δίκτυα

Ενας υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να πιέζουν ώστε οι εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών (Facebook, Google, Amazon, Apple και λοιποί) να δώσουν τον οβολό τους για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico η Κομισιόν θα παρουσιάσει το φθινόπωρο ένα σχέδιο κανονισμού που θα προβλέπει πως οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνεισφέρουν με κεφάλαια στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Αρμόδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως οι υπό συζήτηση διατάξεις θα περιλαμβάνουν επίσης προβλέψεις που θα μειώνουν το κόστος επέκτασης ευρυζωνικών δικτύων γενικώς , συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των σταθερών υποδομών.

Ο νέος κανονισμός θα αναθεωρήσει διατάξεις του προγράμματος του 2020, ενώ όπως φαίνεται υπέρ των αλλαγών τάσσονται και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών που μιλούν για συμμετοχή στις επενδύσεις κάθε εταιρείας που ωφελείται από την ανάπτυξη των δικτύων.

Οπως έχει δείξει η εμπειρία τα πράγματα στην Ε.Ε. εύκολα λέγονται αλλά δύσκολα γίνονται. Μόνο εφόσον υπάρχει ομοφωνία σε όλες τις παραμέτρους ο νέος κανονισμός θα αποκτήσει ισχύ και θα τεθεί σε εφαρμογή. Οπωσδήποτε είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως οι εταιρείες τεχνολογίας θα αντιδράσουν έντονα στην προοπτική να μοιραστούν έστω και μικρό μέρος των εσόδων τους με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης και αναμένεται να ασκήσουν πολλαπλή πίεση. Στα διαπραγματευτικά τους όπλα σίγουρα θα περιλαμβάνονται τα σχέδια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), καθώς και ο προγραμματισμός για τα νέα δίκτυα οπτικών ινών. Χώρες όπως η δική μας ίσως βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά, αφού από τη μία πλευρά στο έδαφός τους δραστηριοποιούνται μερικά από τα πιο βαριά ονόματα των τηλεπικοινωνιών ενώ από την άλλη πλευρά έχουν προσεγγίσει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, τις εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας για επενδύσεις .

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ,5G,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home