Ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές διώχνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις από την Ελλάδα

Ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές διώχνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις από την Ελλάδα

Μόνο κολακευτική για την εικόνα της χώρας μας δεν είναι η τελευταία έκθεση της EY, European Attractiveness survey – Technology, που έχει ως αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας (για να κατεβάσετε την έρευνα πατήστε στο προηγούμενο link και επιλέξτε το πεδίο resource αριστερά στη σελίδα). Ειδικότερα, τα δύο μοναδικά σημεία στα οποία μνημονεύεται η χώρα μας στην έκθεση της ΕΥ αφορούν την υστέρησή της σε δύο πεδία:

-  στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, όπου μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βρίσκονται στην ουρά της βαθμολογίας ως προς τις δεξιότητες και τα τεχνολογικά προσόντα που διαθέτει

-  στις ψηφιακές υποδομές της, όπου την βρίσκουμε μαζί με την Κροατία τελευταία στην κατάταξη

Είναι προφανές ότι σε μια εποχή που οι επενδύσεις στην Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας έχουν πιάσει ιστορικά υψηλά επίπεδα οι επιδόσεις της χώρας μας είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές, ειδικά σε δύο τομείς που μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για το που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 94% αναφέρει την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τεχνολογικά προσόντα ως «ιδιαίτερα σημαντικό» ή «σημαντικό» παράγοντα στην απόφαση ως προς το πού θα επενδύσουν.

 

Ο ευρωπαϊκός χάρτης της ελκυστικότητας της τεχνολογίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε την πλειονότητα των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ευρώπη στον ψηφιακό κλάδο (288) το 2018, παρά τη μείωση κατά 10% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Η Γερμανία και η Γαλλία ακολουθούν, προσελκύοντας 218 και 171 έργα ψηφιακών ΑΞΕ αντίστοιχα, σε όλο τον κλάδο (+2% και -2% σε σχέση με το περασμένο έτος). Η Ιρλανδία (72 έργα) και η Ισπανία (70 έργα) συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στους πέντε πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στον ψηφιακό κλάδο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ευρώπη φιλοξενεί πάνω από το ένα τρίτο των πόλεων παγκοσμίως με τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν τον επόμενο τεχνολογικό κολοσσό. Δύο ευρωπαϊκές πόλεις συγκαταλέγονται στη λίστα των 10 ελκυστικότερων κέντρων τεχνολογίας: το Λονδίνο και το Βερολίνο, βρίσκονται στην τέταρτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα, ακολουθώντας το Σαν Φρανσίσκο και την ευρύτερη περιοχή της Silicon Valley, τη Σανγκάη, και το Πεκίνο. Στην Ευρώπη, οι επενδυτές ξεχωρίζουν το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ, ως τα πέντε πιο ελκυστικά κέντρα τεχνολογίας.  

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έρευνας, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζει: «Σε μια εποχή που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων τεχνολογίας, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το ότι η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στην κατάταξη με τους ελκυστικότερους προορισμούς για τέτοιου είδους επενδύσεις. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σαν χώρα στην τεχνολογία, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας και οι start-ups να μπορούν να αναπτυχθούν, να προσελκύσουμε επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες υποδομές. Σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνώς, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει πίσω. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΕΥΡΩΠΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home