Διάρρηξη στο Facebook με λεία 50 εκατ. λογαριασμούς

Deasy @ 28.09.2018
Διάρρηξη στο Facebook με λεία 50 εκατ. λογαριασμούς

Παραδοσιακά η Παρασκευή είναι η καλύτερη ημέρα για να πεις μια καλή είδηση, διότι θα ελπίσεις πως στο Σαββατοκύριακο που θα μεσολαβήσει η οργή του κόσμου θα ξεθυμάνει και πως τη Δευτέρα θα έχει ξημερώσει μια νέα μέρα, όπως θα έλεγε και η Σκάρλετ Ο' Χάρα.

Πιστό σε αυτή την παράδοση το Facebook ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών του παραβιάστηκαν και πως αυτό έγινε αντιληπτό την περασμένη Τρίτη. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός από μόνος του, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τεσαρακοστό των χρηστών του Facebook. Δηλαδή 1 στους 40 χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου έχει χάσει τον αποκλειστικό έλεγχο των κωδικών πρόσβασης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε σχετικά τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η βάση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Facebook. Φυσικά αυτό μας κάνει να σκεφτούμε πως η παραβίαση αφορά κυρίως Ευρωπαίους χρήστες του Facebook. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή αν οι άγνωστοι δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Η τεχνική υπηρεσία του Facebook προχώρησε χθες το πρωί (Παρασκευή) στην απενεργοποίηση περίπου 90 εκατομμυρίων λογαριασμών με στόχο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, να τους προφυλάξει, ενώ κατόπιν του ελέγχου που πραγματοποίησε προέκυψε ότι οι λογαριασμοί που παραβιάστηκαν ήταν τελικά 50 εκατομμύρια.

Το βασικό είναι πως οι παραβιασμένοι λογαριασμοί έχουν εντοπιστεί και πως οι κάτοχοί τους ειδοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή να αλλάξουν password. Ναι, αυτό μας δημιουργεί ένα κενό τριών ημερών, από την Τρίτη που διαπιστώθηκε η διάρρηξη μέχρι την Παρασκευή. Προφανώς είναι μια απορία την οποία θα πρέπει να λύσει το Facebook.

Ο εκπρόσωπος του Facebook ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της εταιρείας, ενώ η έρευνα, φυσικά, συνεχίζεται. Αν έχεις λάβει ένα μήνυμα από το Facebook σου έχουμε μάλλον άσχημα νέα, είσαι ο ένας στους σαράντα.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς; Αν ανήκετε σε εκείνους που απενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός τους την Παρασκευή, ακόμα και αν δεν έχετε λάβει ειδοποίηση από το Facebook, αλλάξτε (για να είστε σίγουροι) τον κωδικό πρόσβασης στο Facebook. Αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό και σε άλλες πλατφόρμες αλλάξτε και εκεί τον κωδικό.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home