Πράσινο φως για τα μεγάλα έργα οπτικών ινών της Vodafone και της Wind

Deasy @ 07.06.2017
Πράσινο φως για τα μεγάλα έργα οπτικών ινών της Vodafone και της Wind

Την αρχή έκανε σήμερα η EETT, η ανακοίνωση της οποίας έδωσε το πράσινο φως στις Vodafone και Wind να προχωρήσουν στις επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη της υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων τους σε δίκτυα οπτικών ινών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή, στη σημερινή συνεδρίασή της προχώρησε στην πρώτη ανάθεση περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την εισαγωγή της τεχνολογίας vectoring και άλλων τεχνολογιών, όπως είναι οι οπτικές ίνες. Η απόφαση της ΕΕΤΤ αφορά 25 αστικά κέντρα για τη Vodafone και 23 αστικά κέντρα για τη Wind.  Με την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής ανοίγει πλέον ο δρόμος για να προχωρήσουν οι δύο εταιρείες στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους που αφορούν τα πρώτα, μεγάλης κλίμακας, δίκτυα οπτικών ινών.

Στην ανακοίνωση της Vodafone ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, σημειώνει ότι «οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα γυρίζουν μια νέα σελίδα, με καλύτερες τεχνολογίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος». Η υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών από την πλευρά της Vodafone αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του στρατηγικού της πλάνου για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020, που περιλαμβάνει επιπλέον νέας γενιάς δίκτυα κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της. Μια επένδυση που όπως σημειώνεται, επιβεβαιώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα οφέλη της οικονομίας από την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, που όπως δείχνει η μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”,  η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο. «Η συνδρομή λοιπόν των δικτύων οπτικών ινών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι πραγματικά ευεργετική για σειρά επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας. Με αυτό τον τρόπο τα δίκτυα οπτικών ινών μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον με σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και η απασχόληση».

Τα 25 αστικά κέντρα που ανατέθηκαν στη Vodafone δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα και με την επίδοση της σχετικής απόφασης της ΕΕΤΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Wind, η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των σχεδίων της για την ανάπτυξη δίκτυου οπτικών ινών στη χώρα μας. Στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής σημειώνει ότι «τo μεγάλο επενδυτικό έργο που αφορά το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της Wind, φιλοδοξούμε ότι θα αλλάξει, μαζί με τα έργα που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι, την εικόνα όλης της Ελλάδας”. Ταυτόχρονα απευθύνεται και στις τοπικές αρχές αλλά και την Πολιτεία επισημαίνοντας ότι «απαιτείται η θεσμική και πρακτική στήριξη της πολιτείας, των εποπτικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να τηρηθεί το ψηφισμένο νομικό πλαίσιο και να προχωρήσουν απρόσκοπτα, γρήγορα και αποτελεσματικά τα επενδυτικά πλάνα για τα δίκτυα νέας γενιάς οπτικών ινών».

Οι περιοχές στις οποίες η Wind ξεκινάει την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, περιλαμβάνουν:

-          Επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης

-          Την Καλαμάτα

-          Τη Λάρισα και το

-          Ηράκλειο Κρήτης

H συνολική επένδυση της Wind εκτιμάται ότι θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home