Cognitus: ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση Ultra HD περιεχομένου που παράγουν οι χρήστες

Cognitus: ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση Ultra HD περιεχομένου που παράγουν οι χρήστες

Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα: πως μπορεί ένας πάροχος περιεχομένου (π.χ. τηλεοπτικό κανάλι) να αξιοποιήσει το περιεχόμενο και δη υπερ-υψηλής ευκρίνειας (ultra HD) που δημιουργούν οι άνθρωποι που παρακολουθούν ένα σημαντικό γεγονός, όπως είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ή μία συναυλία.

Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Cognitus, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ημερίδας καινοτομίας που διοργάνωσε η Forthnet στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως είναι προφανές, Forthnet και ΙΤΕ είναι μεταξύ των φορέων και εταιρειών που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το  Cognitus, όπου συμμετέχουν ακόμη το BBC, το Queen Mary University of London to Ινστιτούτου Τεχνολογίας & Έρευνας του Πανεπιστημίου της Λισαβώνας και οι εταιρείες Pace και Vitec.

Το έργο ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα έχει διάρκεια 36 μήνες. Στόχος του έργου είναι να αποδείξει την βιωσιμότητα της παραγωγής και εκμετάλλευσης διαδραστικού Ultra HD περιεχομένου σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μία συναυλία. Πρακτικά, το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως μπορούν οι θεατές ενός αγώνα ή μίας συναυλίας ή όσοι παρακολουθούν ένα σημαντικό γεγονός να αποτελούν τρόπον τινά και εν δυνάμει κάμεραμεν που θα τραβούν video υψηλής ευκρίνειας και θα το «ανεβάζουν» σε μία πλατφόρμα για περαιτέρω επεξεργασία. Για να πειστούν να το «ανεβάζουν» θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα που είναι και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο Cognitus.

Ένα άλλο σημαντικό τεχνικό ζήτημα αφορά το πώς θα γίνεται η υποδοχή αυτού του υλικού, ο όγκος δεδομένων του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιος. Επιπλέον, η ποιότητα θα πρέπει να «ενισχύεται» για να φθάνει στο επίπεδο που θέλει ο πάροχος της υπηρεσίας.

Ο πάροχος καλείται μετά να «αποκλείσει» το υλικό που δεν είναι σύννομο με τον υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (π.χ. βωμολοχίες) και αυτό που θα μείνει θα πρέπει να προβάλλεται με έναν διαδραστικό τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο από τον τηλεθεατή ή τον συνδρομητή του παρόχου περιεχομένου.

Για παράδειγμα, κάποιος που παρακολουθεί από την τηλεόραση του έναν αγώνα ποδοσφαίρου θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα video που ανεβάζουν στην πλατφόρμα οι θεατές που βρίσκονται στις κερκίδες του σταδίου που πραγματοποιείται  αγώνας. Το επιπλέον αυτό περιεχόμενο μπορεί να είναι προσβάσιμο μέσα από ένα app για tablet, smartphone ή smart TV ή σε έναν ξεχωριστό παράθυρο στον υπολογιστή ή με κάποιον άλλο τρόπο. Ο τρόπος πρόσβασης είναι επίσης ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Cognitus.

Ultra HD,User generated content,BBC,FORTHNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home