Επίλεξε εσύ τις διαφημίσεις που θα βλέπεις στο Facebook

Επίλεξε εσύ τις διαφημίσεις που θα βλέπεις στο Facebook

Αν δεις τα οικονομικά αποτελέσματα του Facebook  θα δεις ότι πάνω από το 95% των εσόδων του προέρχονται από τη διαφήμιση. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο αρνείται -με αφορμή το ντοκιμαντέρ Social Dilemma- πως αντιμετωπίζει ως προϊόν τους χρήστες του, πράγμα που έχει μια βάση λογικής.

Το προϊόν, τελικά, είναι οι προσωπικές προτιμήσεις των χρηστών (ναι εντάξει, δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης) τις οποίες θέλουν να γνωρίζουν οι διαφημιζόμενοι για να προβάλουν τις πιο κατάλληλες διαφημίσεις.

Έλα όμως που οι αλγόριθμοι, ακόμα και οι πιο εξελιγμένοι, πέφτουν κάποια φορά έξω. Για παράδειγμα, αν κάποια στιγμή έψαχνες για έπιπλα, είναι πιθανό για πάρα πάρα πολύ καιρό να βλέπεις μόνο διαφημίσεις για έπιπλα. Το ίδιο ισχύει για φαρμακευτικά προϊόντα, ρούχα και παπούτσια κ.τ.λ. 

Πώς λοιπόν θα  ξεκαθαρίσεις την κατάσταση ώστε να βλέπεις διαφημίσεις που έχουν πραγματικά σημασία για εσένα; Πριν προχωρήσουμε να διευκρινίσουμε πως η απάντηση στην ερώτηση «μπορώ να βλέπω Facebook χωρίς διαφημίσεις» είναι ένα απλό «όχι».

Ξεκινάς πηγαίνοντας από το βελάκι πάνω δεξιά πατάς Settings & Privacy και αμέσως μετά Settings. Από την αριστερή λίστα θα χρειαστεί να κατεβείς λίγο για να βρεις το Ads το οποίο και θα πατήσεις για να μπεις στη σπηλιά των διαφημιστικών ρυθμίσεων.

Facebook Ad Preferences

Εδώ θα βρεις τις επιλογές βάσει των οποίων βλέπεις διαφημίσεις. Στο Your Interests βλέπεις τα ενδιαφέροντά σου (τα πραγματικά ή αυτά που θεωρεί το Facebook πως σε ενδιαφέρουν), τις επιχειρήσεις που σου «σερβίρουν» διαφημίσεις αλλά και τις δικές σου πληροφορίες. Αυτό το τελευταίο (το Your Information δηλαδή) είναι αρκετά χρήσιμο διότι εκεί θα δεις αν έχεις επιτρέψει στο Facebook και τους διαφημιζόμενους να γνωρίζουν για την οικογενειακή σου κατάσταση, το μορφωτικό σου επίπεδο και την επαγγελματική σου εμπειρία. Εννοείται πως αν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες δεν υπάρχουν ήδη στο  προφίλ σου (δηλαδή δεν τις έχεις βάλει εσύ με τα χεράκια σου) οι σχετικές επιλογές εδώ θα είναι κενές.

Βεβαίως μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς στην ενότητα Your Interests αλλά -το ξαναλέμε- ό,τι και αν κάνεις δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεις διαφημίσεις στο Facebook.

Αυτό που μπορείς επίσης να κάνεις όταν βλέπεις άσχετες διαφημίσεις είναι να επιλέγεις από το κουμπάκι πάνω δεξιά (τις τρεις τελίτσες του διαφημιστικού post) “Hide Ad” και επειδή το Facebook θα σε ρωτήσει για ποιο λόγο δεν θέλεις να βλέπεις τη συγκεκριμένη διαφήμιση μπορείς να επιλέξεις το μάλλον τίμιο “Irrelevant”.

Μας ευχαριστείς αργότερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home