Ηλεκτρικά πατίνια και η πολιτική υποκρισία

Ηλεκτρικά πατίνια και η πολιτική υποκρισία

Διαβάζω λοιπόν ότι o Δήμος Αθηναίων μιλά για την ανάγκη θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την ασφαλή χρήση των ηλεκτροκίνητων πατινιών.

Μάλιστα, πολύ ωραία.

Επίτρεψέ μου να σε ταξιδέψω λίγο πίσω στον χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή λίγο περισσότερο από δυο μήνες πριν. Εκείνη την ημέρα, “ο Αντιδήμαρχος Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ανδρέας Βαρελάς είναι ο πρώτος πολίτης της Αθήνας που οδήγησε το ηλεκτρικό πατίνι της Lime και δήλωσε σχετικά:

Μετά τη Θεσσαλονίκη, καλωσορίζουμε τη Lime στην πρωτεύουσα της χώρας. Θεωρούμε ότι η παρουσία των ηλεκτρικών πατινιών σε μια πόλη με τα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχει η Αθήνα, σεβόμενοι τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τις ανάγκες της πόλης, μπορούν να καλύψουν ένα κενό στις κυκλοφοριακές ανάγκες που έχουμε”. Δεν τα γράφω από την κοιλιά μου, να ορίστε και μια αξιόπιστη πηγή.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης των Αθηνών που είναι υπεύθυνος (και) για τη Δημοτική Αστυνομία φωτογραφίστηκε πάνω σε ένα Lime το οποίο ακολούθως οδήγησε χωρίς ο ίδιος να φοράει κράνος (χμμμ, θα μου πεις έχεις δεις πολλούς αστυνομικούς να φοράνε ζώνη ασφαλείας; σωστό και αυτό) και καλωσόριζε την Lime. Η απουσία θέσπισης νομοθετικού πλαισίου εκείνη τη στιγμή δεν απασχολούσε, ήταν όλα υπέροχα, ήταν όλα θαυμάσια.

Μιας και πήραμε το κολάι με τα ταξίδια πίσω στον χρόνο, πάμε στον Δεκέμβριο του 2018, στο λανσάρισμα της Lime στη Θεσσαλονίκη. Αντιγράφω από δημοσιεύματα εκείνων των ημερών: "Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων της πόλης Σπύρος Πέγκας (φωτο) έγινε σήμερα ο πρώτος πολίτης της πόλης που οδήγησε το ηλεκτρικό πατίνι της Lime στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την λύση που μπορεί να προσφέρει η υπηρεσία αυτή στο κυκλοφοριακό και στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Μετά την εμπειρία του με το ηλεκτρικό πατίνι της Lime δήλωσε,

“Είναι σημαντικό και ταυτόχρονα ενδεικτικό της αυξημένης αναγνωρισιμότητας της πόλης μας, το γεγονός ότι η Lime επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τη διαδρομή της στις χώρες της Μεσογείου. Η Lime με τα ηλεκτρικά της σκούτερ-πατίνια συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της πόλη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού βάρους για τους ίδιους τους κατοίκους μέσα από τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνητης και άρα βιώσιμης αστικής μετακίνησης, σε επίπεδο micro-mobility, όπως διεθνώς ονομάζεται. Καλώς ήρθες Lime και χαιρόμαστε που μας επέλεξες.”

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του της Αθήνας, ο αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να οδηγεί το πατίνι φορώντας κράνος. Ωστόσο ούτε αυτός είχε έγνοια για την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου.

Ίσως (λέω, ίσως, μια εικασία κάνω) επειδή κάθε ευκαιρία για φωτογράφηση είναι καλή ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Βεβαίως το να τρέχουμε όταν μυριζόμαστε θετική δημοσιότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως πως έχουμε κάνει την προεργασία μας. Διαβάζω τώρα πως ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επικοινώνησε με την Τροχαία Θεσσαλονίκης μετά από ορισμένα ατυχήματα που συνέβησαν στην πόλη με την εμπλοκή ηλεκτρικών πατινιών και δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης πως “Έχουν ήδη καταγραφεί ατυχήματα και επικοινώνησα με την Τροχαία και μου ανέφερε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Θα επικοινωνήσουμε ξανά για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε κάποια τάξη, γιατί είναι επικίνδυνο πλέον»... Αυτό που θα πρότεινα είναι να πηγαίνει από 5-10 χλμ την ώρα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο».

Την απουσία θεσμικού πλαισίου θυμήθηκε και ο κ. Μπουτάρης λοιπόν. Αναρωτιέμαι αν είπε δύο κουβέντες στον αντιδήμαρχο που περιχαρής πριν από 15 μήνες καβαλούσε ένα Lime με καμία ανησυχία περί θεσμικού πλαισίου. Αναρωτιέμαι αν ο επίσης απερχόμενος δήμαρχος Αθήνας κ. Καμίνης είχε μια αντίστοιχη κουβέντα με τον δικό του αντιδήμαρχο ο οποίος τυγχάνει να είναι υπεύθυνος και για τη δημοτική αστυνομία.

Ενα μυστήριο πράγμα, να τρέχουμε πίσω από κάθε ευκαιρία προβολής και δημοσίων σχέσεων αλλά όταν γίνεται η στραβή να κοιτάμε κάπου ψηλά και αγνάντευε με κατάρες για την απουσία θεσμικού πλαισίου, μα ένα μυστήριο πράγμα...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ,ΑΘΗΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home