Ρολά (made in Amazon) για την Toys 'R' Us

Ρολά (made in Amazon) για την Toys 'R' Us
Φωτογραφία: Wikipedia

Η είδηση μου τράβηξε την προσοχή επειδή ως μάρκα μου είχε μείνει από τότε που την πρωτοείδα –ποτέ δεν ήρθε στην Ελλάδα αν και μια από τις ελληνικές αλυσίδες... επηρεάστηκε από το λογότυπό της και τον τρόπο που γράφει την ονομασία της και μια άλλη, χρησιμοποίησε την ίδια αυτή ονομασία σαν σλόγκαν: σύμφωνα αρχικά με την “Washington Post” και στη συνέχεια με το CNN Money και σχεδόν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής παιχνιδιών, Toys 'R' Us κλείνει ή πουλάει και τα 800 καταστήματα που έχει στις ΗΠΑ, ακριβώς τη χρονιά που θα γιόρταζε τα 70α της γενέθλια.

Μια μικρή ανασκόπηση στα πεπραγμένα της εταιρείας από το Νιου Τζέρσι ζωγραφίζει την εικόνα της την τελευταία πενταετία με τα μελανότερα χρώματα: από το 2013 δεν είχα υπάρξει κέρδη ενώ κάθε χρόνο σημείωνε όλο και μεγαλύτερες ζημίες. Και κάποια στιγμή, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τα χρέη της έφτασαν τα πέντε δις δολάρια οπότε χρεοκόπησε επίσημα μέσω της υπαγωγής στο Άρθρο 11 της σχετικής νομοθεσίας των ΗΠΑ ελπίζοντας ότι την περίοδο των εορτών θα κατάφερνε να συλλέξει τουλάχιστον δύο δις δολάρια ώστε να πληρώσει τους προμηθευτές της και να κρατήσει ανοιχτά κάποια από τα καταστήματά της –ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και με ανάλογη πορεία και στη θυγατρική της στο ΗΒ, το κλείσιμο και/ή η πώληση των αμερικανικών καταστημάτων και η πορεία της μάρκας προς την απόσυρση.

Τα παραπάνω δεν απασχολούν ιδιαίτερα το “Deasy”: η Toys 'R' Us δεν είναι εταιρεία του χώρου του Ίντερνετ, ούτε είχε καμιά ιδιαίτερη παρουσία σ’ αυτό ώστε οποιαδήποτε μεταβολή στην πορεία της, όσο δραστική και αν είναι δε μας επηρεάζει, σωστά; Σωστά, όμως ο λόγος που με οδήγησε να γράψω αυτά που γράφω είναι ότι βλέποντας τον τίτλο στην “WP”, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “Α, ένα ακόμα θύμα της Amazon”. Και βεβαίως, τα δημοσιεύματα με επιβεβαίωσαν –δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο: καθώς η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα οδεύει προς το τέλος της, ελάχιστα πράγματα στον χώρο της λιανικής παγκοσμίως δεν επηρεάζονται, έμμεσα ή άμεσα, από το δημιούργημα του Τζεφ Μπέζος. Ειδικά δε αν πρόκειται για εντός των ΗΠΑ, η εμπλοκή της άλλης αυτοκρατορίας του Σιάτλ, είναι ακαριαία.

Και δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί πόσο φαιδροί ακούγονται οι υποσχέσεις του τρέχοντος ενοίκου του Λευκού Οίκου και των ομοϊδεατών του ανά την υφήλιο σχετικά με τις κινήσεις τους που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας: η  Toys 'R' Us κλείνει ακριβώς επειδή δεν είναι εταιρεία του χώρου του Ίντερνετ, και ακριβώς επειδή δεν είχε καμιά ιδιαίτερη παρουσία σ’ αυτό και ακριβώς επειδή μια άλλη εταιρεία, γέννημα-θρέμμα του Ίντερνετ κατάφερε να κερδίσει το κοινό της. Περισσότεροι από 33.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και ένα ακόμα μεγάλο αμερικανικό μπραντ θα σβήσει και κατά πάσα πιθανότητα αυτό ούτε θα μπορούσε να έχει εμποδιστεί από κανέναν, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει –όσοι νομίζουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, κοροϊδεύουν είτε τον εαυτό τους, είτε αυτούς που τους ακούν.    

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home