Σύσκεψη στο Μαξίμου για την τεχνητή νοημοσύνη - Τι βλέπουν οι ειδικοί

Deasy @ 16.01.2024
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την τεχνητή νοημοσύνη - Τι βλέπουν οι ειδικοί

Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανεργίας, κινδύνους από την παραπληροφόρηση αλλά και ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, βλέπει η μελέτη για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που «προσγειώθηκε» την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μελέτη, που εκπονήθηκε το περασμένο φθινόπωρο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Αποτελεί « πρώτη εμπειρική ερευνητική προσέγγιση στρατηγικής προόρασης (strategic foresight) για τη χρήση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative Artificial Intelligence) στην Ελλάδα. Στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικών πρωτοβουλιών και συστάσεων πολιτικής, όπως προέκυψαν μέσα από τα ευρήματα, όσον αφορά στον αντίκτυπο του εγχώριου οικοσυστήματος της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με χρονικό ορίζοντα το 2030», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η μελέτη παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση και αναλύει τις τάσεις που διαμορφώνονται με τα τωρινά δεδομένα. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε απαντήσεις που έδωσαν ειδικοί και είναι διαθέσιμη και online για όσους θέλουν να περιηγηθούν στις (πολλές) σελίδες της.

Το 53% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα οδηγήσει στην εξατομίκευση υπηρεσιών, ενώ το 40% βλέπει ευκαιρίες για την καινοτομία και το 37% θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά την εκπαίδευση. Ωστόσο, μόλις το 6,6% θεωρεί ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων ειδικοτήτων και θέσεων εργασίας και μόλις 10% εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ποσοστό 52% εκτίμησε ότι το 2030 το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου ψηφιακού περιεχομένου θα έχει δημιουργηθεί από συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και η συγκεκριμένη μερίδα ειδικών (δείχνει να) εκτιμά ότι το περιεχόμενο αυτό θα διατίθεται έτοιμο προς χρήση στο κοινό. Το 27% θεώρησε ότι ναι μεν το περιεχόμενο θα παράγεται από κάποια συστήματα ΑΙ αλλά θα διατίθεται στο κοινό μετά από αξιολόγηση και παρέμβαση, βλέπουν δηλαδή τους ανθρώπους ως «φίλτρα» κατά τη διάθεση του υλικού. Τέλος, το 21% εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου θα συνεχίσει να παράγεται από ανθρώπους.

Στα αδύνατα σημεία της τεχνητής νοημοσύνης, το 53% αναγνώρισε την αύξηση της παραπληροφόρησης και το 50% επισημαίνει τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας αλλά και της ανεπάρκειας του εργατικού δυναμικού ελλείψει σχετικών δεξιοτήτων. Η απουσία κανόνων (δηλαδή ρύθμισης) μπορεί να θέσει κινδύνους για τη μη ανθρωποκεντρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτίμησε το 30% , ενώ το 10% διαβλέπει κινδύνους από μια (ενδεχόμενη) αργή προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

η δημιουργία ενός περιβάλλοντος για την καινοτομία και η συστηματική δικτύωση και συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα και ανάπτυξη στο πεδίο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home