Tim Cook: "Άνθρωποι, δεν θέλουμε τα δεδομένα σας"

Deasy @ 03.06.2015
Tim Cook: 'Άνθρωποι, δεν θέλουμε τα δεδομένα σας'

Ο Tim Cook άφησε για λίγο τη Δυτική Ακτή και την έδρα της Apple, ταξίδεψε μέχρι την Ουάσιγκτον για μια εκδήλωση του Electronic Privacy Information Center (οι φίλοι το λένε EPIC σκέτο) και έδωσε μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση.

Το αφεντικό της Apple τα έβαλε -χωρίς να τις κατανομάσει- με την Google και το Facebook λέγοντας πως κάποιες από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ έχουν στηρίξει την επιτυχία τους στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν από τους χρήστες τους. "Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν το email σας και το ιστορικό των αναζητήσεων ή, τώρα, τις φωτογραφίες της οικογένειάς σας για να τα πουλήσουν για διαφημιστικούς λόγους που ένας Θεός ξέρει" είπε ο Cook και πρόσθεσε εμφατικά πως "εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε τα δεδομένα σας".

Για την ακρίβεια, ο Cook μάλλον θέλει να πει πως η Apple δεν ενδιαφέρεται για τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της προκειμένου να προβάλλει κατάλληλες διαφημίσεις.

Φυσικά ο Cook θέτει ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πως η Apple είναι εντελώς έξω από τον χορό (ασχέτως που ξέρει πολλά τραγούδια). Προϊόντα και εφαρμογές της εταιρείας συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πελάτες και ελλείψει στοιχείων περί του αντιθέτου δεν κάνει κακή χρήση ούτε τα χρησιμοποιεί για προβολή διαφημίσεων.

Αυτό που ενδεχομένως δεν βλέπει ο Cook είναι ότι η σχέση των ανθρώπων με το Facebook ή το Google (καλώς ή κακώς) βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ναι μεν χρησιμοποιεί κανείς τις δωρεάν υπηρεσίες της μίας ή η της άλλης εταιρείας αλλά θεωρεί πως τα όποια δεδομένα συγκεντρώνονται δεν χρησιμοποιούνται για κακό σκοπό. Κακός σκοπός εδώ δεν είναι η διαφήμιση, οπότε η πλειονότητα των ανθρώπων (πάλι, καλώς ή κακώς) θεωρεί πως η συμφωνία που έχουν "συνάψει" με την εκάστοτε εταιρεία είναι δίκαιη. Χρησιμοποιώ κάποιες υπηρεσίες, δίνω κάποιες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, θεωρώ πως αυτές δεν θα τύχουν κακής χρήσης και είμαι εντάξει με όλο αυτό. Είναι σαν να έχεις λογαριασμό σε μια τράπεζα, όπου θεωρείς πως πρώτον η τράπεζα δεν θα βαρέσει αύριο κανόνι και δεύτερον πως η τράπεζα θα κάνει καλή χρήση των χρημάτων σου δίνοντάς σου κάτι, ένα χαρτζιλίκι σε μορφή τόκου δηλαδή. Αν διαπιστώσεις πως η τράπεζα χρησιμοποιεί τα χρήματά σου για μια παράνομη δραστηριότητα μπορεί να κλείσεις τον λογαριασμό σου την επόμενη στιγμή. Άρα, εκτός της εμπιστοσύνης, μπαίνει στην εξίσωση και η ηθική.

Φυσικά αν θέλεις να γίνουμε πικρόχολοι μπορούμε να το κάνουμε και να πούμε πως η Apple ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα χρήματά μας. Όμως δεν θα γίνουμε πικρόχολοι, απλώς θα περιμένουμε τις αντιδράσεις της Google και του Facebook για τις οποίες χτύπησε η καμπάνα του Cook.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home