SPIN: Μια κριτική = 140 χαρακτήρες

SPIN: Μια κριτική = 140 χαρακτήρες

Μια από τις συνηθέστερες επικρίσεις που έχει δεχτεί –και εξακολουθεί να δέχεται- το Twitter, είναι ότι το φορμά του είναι πολύ περιορισμένο για να μπορέσει κανείς να εκφράσει κάτι περισσότερο από ένα σλόγκαν –και στην κυριαρχημένη από την τηλεόραση εποχή που ζούμε, η αθρόα διάθεση σλόγκαν είναι ούτως ή άλλως ένα από τα μεγάλα προβλήματα.

Σαν για να ρίξει λάδι στη συγκεκριμένη φωτιά, ήρθε η απόφαση του θρυλικού - παρά το νεαρό(;) της ηλικίας του- αμερικανικού μουσικού περιοδικού "SPIN" να υποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των κριτικών του στα καινούρια CD με tweets –σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού, Κρίστοφερ Ουάινγκαρντεν, στόχος του «SPIN» είναι να μπορέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να βγάλει στον αέρα 1500 κριτικές CD το χρόνο· παράλληλα, το περιοδικό θα σχολιάζει εκτενώς τα CD τα οποία κρίνει ότι αξίζουν μεγαλύτερης κριτικής.

Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος είναι ήδη ορατό στο Twitter κάτω από το κανάλι @SPINreviews. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ο θερμός διάλογος που έχει ανοίξει σε διάφορα σχετικά με τη μουσική σάιτ για το αν και κατά πόσο η απόφαση του "SPIN" πρόκειται για σημείο των καιρών και για το αν και κατά πόσο πρόκειται να επηρεάσει τη μουσική βιομηχανία και προς ποια κατεύθυνση. Όσοι δε, μεγάλωσαν με μουσικά περιοδικά (όπως το θρυλικό «Ποπ και Ροκ»), αντιλαμβάνονται την ένταση με την οποία οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη θέση.

Ως... Ιντερνετολόγος αλλά και ως άνθρωπος που μεγάλωσε με μουσικά περιοδικά (όπως το θρυλικό «Ποπ και Ροκ»), δεν μπορώ παρά να εκφράσω κι εγώ τη γνώμη μου. Και αυτή είναι ότι εκ πρώτης... ακρόασης η ιδέα ακούγεται όντως δολοφονική για τη μουσική ή έστω για κάποιες μουσικές. Προφανώς όλα τα προϊόντα της μουσικής βιομηχανίας δεν αξίζουν μια κριτική χιλιάδων λέξεων αλλά από αυτού του σημείου, ως τους 140 χαρακτήρες του Twitter (που περιλαμβάνουν και τα βασικά στοιχεία του κάθε άλμπουμ), η απόσταση είναι τεράστια.

Αν η απόφαση του κ. Ουάινγκαρντεν είναι απλώς ένα τρικ ή μια άσκηση ύφους που έχει στόχο το θόρυβο (σε τελική ανάλυση, ό,τι σχετίζεται με τα social media είναι hot, έτσι δεν είναι;) τότε το πρόβλημα είναι ήσσονος σημασίας και θα εκτονωθεί σύντομα -χώρια που η απόπειρα να πει κανείς τα πάντα μέσα σε 140 χαρακτήρες μπορεί να αποδειχθεί διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Αν, ωστόσο, πρόκειται για το ξεκίνημα μιας τάσης -και αυτό θα φανεί μόνο προϊόντος του χρόνου- η τάση αυτή μάλλον θα συμβάλλει στη γενικότερη τάση "σλογκανοποίησης"  που ανέφερα παραπάνω. Και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό, ούτε για τη μουσική βιομηχανία, ούτε για την κοινωνία γενικότερα...

ΜΟΥΣΙΚΗ,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home