Απογοητεύουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

Deasy @ 05.11.2014
Απογοητεύουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των εταιρειών τεχνολογίας στην τελευταία έκθεση διεθνούς διαφάνειας, καθώς το σύνολο το μεγάλων ονομάτων του κλάδου εμφανίζονται ουραγοί στην βαθμολόγησή τους σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούν από την δραστηριοποίησή τους σε τρίτες χώρες αλλά και σε σχέση με τη στάση τους σε ζητήματα διαφθοράς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, Amazon, Apple, Google και IBM, όλοι βαθμολογούνται στην Έκθεση με λιγότερο από 3 στα 10, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος (κυρίως αμερικάνικες εταιρείες) συγκεντρώνει τη χειρότερη βαθμολογία (24%), ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους που αξιολογούνται σε ζητήματα διαφάνειας . Αντίστοιχα, Amazon, Apple και Google είναι μεταξύ των 7 επιχειρήσεων των ΗΠΑ (από τις 44 που αξιολογήθηκαν στην έκθεση), των οποίων οι διοικήσεις δεν δηλώνουν δημόσια, μέσω των ιστοτόπων τους, τη στήριξή τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ταυτόχρονα, τόσο η Amazon, όσο και η Apple δεν αναφέρουν αν διαθέτουν εκπαιδευτικά προγράμματα κατά της διαφθοράς για τους υπαλλήλους τους, ενώ η πρώτη είναι η μόνη επιχείρηση των ΗΠΑ η οποία δεν δίνει καμία πληροφορία για τυχόν πολιτική λήψης δώρων και φιλοξενίας, ούτε για μηχανισμούς whistleblowing.

Σε αντίθεση με τις αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας, οι βρετανικές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε τέτοια ζητήματα, με κύριο παράδειγμα αυτό της Vodafone, η οποία είναι η δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη εταιρεία σε σύνολο 124 επιχειρήσεων.  

Πάντως, τα αποτελέσματα της έκθεσης, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορούσε την αποκάλυψη φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες σε ξένες χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στο σύνολο των 124 επιχειρήσεων, οι 90 δεν αποκαλύπτουν πλήρως τα στοιχεία, ενώ 54 δεν δημοσιοποιούν καμία πληροφορία σχετικά με τα έσοδα που απολαμβάνουν σε τρίτες χώρες

Η Έκθεση «Διαφάνεια στην Εταιρική Πληροφόρηση» (Transparency in Corporate Reporting), επικεντρώθηκε σε 124 επιχειρήσεις, με βάση τη λίστα Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στον κόσμο.

Την Έκθεση μπορείτε να την βρείτε εδώ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home