Τι έπρεπε να μας διδάσκουν οι καινοτόμες χώρες (Σουηδία)

Τι έπρεπε να μας διδάσκουν οι καινοτόμες χώρες (Σουηδία)

Η πιο πρόσφατη μέτρηση χωρών ως προς το Δείκτη Καινοτομίας (όπως όλο και περισσότερο τα πάντα..θα μετρώνται ...πάει το “αέρα, πατέρα”) παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, τον ΟΑΣΑ και το ΔΝΤ (κατεβάστε το report εδώ, σημειώστε ότι το Executive Summary φίλοι των startups θα σας δώσει δυνατά insights). Ο δείκτης ICI μετρά την Καινοτομία ως μέτρο ανταγωνιστικότητας στο διεθνές σκηνικό. Συνυπολογίζει μια ευρεία γκάμα δεδομένων (131 χώρες σε 60 κριτήρια) όπως ισχύουσες πολιτικές, δράσεις, θεσμούς, που συνεπιδρούν πρακτικά και θετικά στην ικανότητα της χώρας να καινοτομεί. Οι top-25 χώρες είναι :

1. Sweden – 80.3

2. Switzerland – 78.1

3. Singapore – 76.7

4. Finland –  76.1

5. United States –  74.8

6. Denmark – 74.3

7. Canada – 73.6

8. Netherlands – 72.8

9. Taiwan – 72.5

10. Luxembourg – 72.2

11. South Korea – 72.1

12. Norway – 72.0

13. Hong Kong – 71.4

14. New Zealand – 71.3

15. United Kingdom – 71.3

16. Japan – 70.2

17. Australia – 69.4

18. Ireland – 69.1

19. Iceland – 69.0

20. Germany – 68.9

21. Israel – 67.5

22. Austria – 66.7

23. Belgium – 66.1

24. France – 65.3

25. Estonia – 60.5

Θέλω να σταθώ στις χώρες Σουηδία και ΗΠΑ γιατί αποτελούν μαραθωνοδρόμους της καινοτομίας και έχουν να μας διδάξουν πολλά...αν τα ακούσουμε πραγματικά.

Πρώτα η Σουηδία (στο επόμενο θα ασχοληθούμε με τις ΗΠΑ). Δεν μπορώ να χωρέσω σε αυτό το post τι είδα μένοντας 1,5 εβδομάδα εκεί.... Πως έγινε η Σουηδία “innovation frontrunner”; Δεν είναι υπόθεση ενός πολιτικού προγράμματος, ή κάποιων προσώπων ...είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού, ανοιχτού στο καινούργιο, που δοκιμάζει, που έχει ισχυρή γνώση Project management και καθετί που αποφασίζει, το κάνει!  Αν κάποιος έχει κέφι διαβάσματος, προτείνω να προμηθευτεί το βιβλίο Sweden - Up North, Down to Earth (έχουμε και παιδιά να καθοδηγήσουμε, έτσι;).

Οι Σουηδοί είναι ίσως από τους πιο γρήγορους στον πλανήτη να οικειοποιούνται νέες τάσεις και ιδέες. Ολα είναι εφικτά, όλα αλλάζουν εφόσον υπάρχει σχεδιασμός. Καμμία ιδεοληψία, καμμία προσκόληση στο “έτσι το κάνουμε εδώ”. Ο μετασχηματισμός από μία φτωχή αγροτική χώρα σε μια βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη πήρε λίγες δεκαετίες, αλλά υπήρχε μια ατζέντα στη χώρα. Οι τουρμπίνες ατμού, τα ρουλεμάν, οι φάροι γκαζιού, το bluetooth είναι λίγες από τις ιδέες που κατακτούσαν σταδιακά τον κόσμο. Οι εταιρίες τους το ίδιο.

Η ιστορία του ΙΚΕΑ ξεκίνησε το 1931 όταν ο 5χρονος Ingvar Kamprad πούλαγε σπίρτα στους γείτονές του και σήμερα λειτουργεί σε 40 χώρες. Ο ιδρυτής της Ericsson Lars Magnus Ericsson ξεκίνησε να φτιάχνει τηλέγραφους σε ένα μηχανολογικό εργαστήριο (το 1800 έκανε ήδη τη Σουηδία τη χώρα με τη πυκνότερη τηλεφωνική κάλυψη) και η εταιρία λειτουργεί σήμερα σε 180 χώρες. Το φερμουάρ, η εξαιρετική ιδέα-ανακάλυψη του Gideon Sundbäck το 1900. Οι ζώνες ασφαλείας 3 σημείων που ανακαλύφθηκαν από τη Vattenfall (τη δική τους εταιρία ενέργειας...σαν τις καινοτομίες της ΔΕΗ ένα πράγμα...) και μπήκαν σε παραγωγή από τη Volvo (συνεργασίες παντού, ε;) και το μηχανικό της Nils Bohlin σώζουν μια ζωή κάθε έξι λεπτά από το 1959!  Το Skype το 2003 από τον Niklas Zennström μια επανάσταση στη τηλεφωνική επικοινωνία και αργότερα τα Kazaa, Joltid and Joost, ακόμη και την Atomico διεθνές venture capital τεχνολογίας στο Λονδίνο. Η εταιρία Σουηδικών supercars Koenigsegg ξεκίνησε το “Flower Power” car με βιοκαύσιμα το 1994 και πούλησε το πρώτο του μοντέλο το 2002. Η δημιουργία του Micro IP από τον computer scientist  Adam Dunkels (internet protocol (IP)) και σήμερα το δικό του opensource micro IP χρησιμοποιείται από τις εταιρίες NASA, BMW, BBC (ασύρματη επικοινωνία μεταξύ συσκευών τόσο διαφορετικές όσο δορυφόροι, αγωγοί, ηλεκτρικοί μετρητές, μηχανές αγωνιστικών αυτοκινήτων κλπ). Το Black liquor προϊόν βιομάζας από την Chemrec άλλη μια παγκόσμια πατέντα καλής περιβαλλοντικής δράσης. Για να φτάσουμε στο πρώτο κόκκινο Σουηδικό cottage στο φεγγάρι!! Φανταστείτε ένα τέτοι σπίτι να σύρεται έξω από το διαστημόπλοιο και να τοποθετείται ανάμεσα σε κρατήρες. Αυτό είναι το task ενός ρομπότ (solar-powered house building robot) που κατασκευάζεται από φοιτητές στο Mälardalen University in Västerås. Φαντάζομαι, είναι αντιληπτό ότι στο DNA τους έχουν την καινοτομία και το starting-up!

Οι άνθρωποι αυτοί κοσμούν το Hall of Fame της χώρας, βλέπεις την ιστορία τους στα Μουσεία και αποτελούν σημεία αναφοράς και οδηγό για τους υπόλοιπους. Η Στοκχόλμη συμμετέχει σε διεθνή φόρα, εκθέσεις, και σε events όπως το παράδειγμα αυτό. Eχει μια γοργά αναπτυσσόμενη startup σκηνή και πολλά events όπως το Startup Sweden. Οι ιστορίες των Σουηδικών startups όπως φαίνονται στο Quora, στο EU startups.com και στο Scandinavian startups είναι ενδιαφέρουσες και καλύπτουν ευρύ φάσμα (βέβαια η έμφαση είναι στην τεχνολογία μιας και εκεί οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υπόδειγμα). Η παρουσία τους αυξάνεται στη Silicon Valley και προσπαθούν να συνάπτουν cross-border συνεργασίες στη βάση της έρευνας και της κοινής ανάπτυξης προϊόντων. Γίνονται στρατηγικές εξαγορές για είσοδο σε νέα segments των διεθνών αγορών και όλα αυτά με ένα κεντρικό σχεδιασμό, ώστε η χώρα να προοδεύει. Δηλαδή μια χώρα ταγμένη στην ευημερία του συνόλου, ανοίγει δρόμους ...δεν κλείνει με βία το μέλλον της νεολαίας όπως βλέπουμε εδώ...

Το Invest in Sweden παρουσιάζει 14 investment opportunities markets της χώρας και είναι ένα ολοκληρωμένο service oriented σύστημα. Τα επιχειρησιακά μοντέλα της χώρας είναι ...συνεργασίες παντού! Η διαχείριση μεγάλων υλοτομείων εξαγώγιμων κορμών, για παράδειγμα, γίνεται με συστήματα επικοινωνίας, έξυπνους μετρητές, Green ICT, apps, διάφορες ειδικότητες και όχι απλά με ένα δασοφύλακα και κάποιον ξυλοκόπο που δεν έχει άδεια....

Το 2010 σύμφωνα με τα κριτήρια της Λισσαβώνας, η Σουηδία ήταν το πιο ανταγωνιστικό κράτος (εδώ το report) της Ευρώπης. Πόσο διαφορετικό από το Ελληνικό σύστημα επιδοτήσεων, που αντί να χρηματοδοτεί προσπάθειες νέων προς το εξωτερικό, διανέμει “καλούδια” σε αγορές που λειτουργούν με φοροδιαφυγή, αδιαφάνεια, και έλλειψη ηθικών επιχειρησιακών πρακτικών...

Τι λέτε; Αξίζει να διαδίδουμε τέτοια παραδείγματα παντού; Να φωνάζουμε, ότι όλοι δικαιούμαστε ένα καλύτερο μέλλον και μια συνεχή αλλαγή που αξιοποιεί κάθε καλό που βλέπουμε στον κόσμο, εκεί έξω; Φωνάξτε το, με το δικό σας τρόπο! Το μέλλον της χώρας δεν είναι η διαχείριση των υπαρχόντων μας, αλλά ένα ταξίδι ...που ούτε καν το συζητάμε!

 

Τάσος, stay tuned!

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home