Μαύρο στο SOPA

(και στο Μαυρογιαλούρο) ή όχι;

Sofia Gkiousou @ 19.01.2012
Μαύρο στο SOPA

Αν προσπάθησες να μπεις στη Wikipedia χτες θα έβλεπες το μαύρο στο Μαυρογιαλούρο. Δηλαδή μια κατάμαυρη σελίδα σε διαμαρτυρία εναντίον του SOPA και του PIPA, των δύο νομοσχεδίων της συμφοράς. Το ίδιο και σε ένα σωρό άλλα site ανά τον κόσμο. Αποτελεσματικό ή όχι τελικά;

Καιρό τώρα στο deasy μιλάμε για το SOPA και τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Τα είπαμε γενικώς, τα είπαμε κι από αυτή τη στήλη τα είπε κι ο Γρηγόρης. Κι όπως αναφέραμε και τις προάλλες κάποιο κομμάτι του Ίντερνετ κατέβασε τα ρολά σε διαμαρτυρία. Η καλύτερη εξήγηση που είδα μέχρι σήμερα για τα νομοσχέδια έχει γίνει σε ένα μικρό καρτούν από τον δημιουργό του Oatmeal. Εκεί ειδικά που είναι η Όπρα με το Χριστό όλα γίνονται ξεκάθαρα (μετά από αυτή την πρόταση στοιχηματίζω ότι θα κάνεις κλικ).

Να μη στα πολυλογώ, μεγάλο κομμάτι του Ίντερνετ μαύρισε χτες διαμαρτυρόμενο εναντίον του SOPA και του PIPA. Εγώ όμως επειδή είμαι πνεύμα αντιλογίας αναρωτιέμαι αν το μαύρο είναι η λύση.

Δηλαδή κάτσε, όλοι εμείς που κάτι γράφουμε ή κάτι σχεδιάζουμε ή τέλος πάντων κάτι κάνουμε στο Ίντερνετ ουσιαστικά παράγουμε περιεχόμενο. Καλό, κακό, μέτριο. Αλλά το παράγουμε. Όταν λοιπόν για να το υπερασπιστούμε σταματάμε να το παράγουμε είναι αυτό μια καλή κίνηση;

Η πρώτη μου αντίδραση είναι το όχι. Προτιμώ οι δημιουργοί να συνεχίσουν τη δημιουργία, να εξηγήσουν, να συζητήσουν, να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους που τους διαβάζουν ή χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. Όσο όμως η μέρα περνούσε συνειδητοποίησα δύο πράγματα.

Πρώτον. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε αρκετή προσπάθεια για να πειστούμε να διαβάσουμε σχετικά με μία νομοθεσία. Δεν είναι να πεις και πολύ διασκεδαστικό το θέμα. Όμως, όταν μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή sites κατεβάζουν τον διακόπτη τότε σου κινούν το ενδιαφέρον. Αυξάνονται οι πιθανότητες να ενημερωθείς, να διαμορφώσεις άποψη και να δράσεις. Πράγμα καλό όποια άποψη και να διαμορφώσεις.

Δεύτερον. Είναι σημαντικό ότι ουσιαστικά παραγωγοί περιεχομένου διαμαρτύρονται κατά αυτό τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα μεγάλα στούντιο παραγωγής ταινιών είναι κι αυτά ουσιαστικά παραγωγοί περιεχομένου. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι ένα μεγάλο κομμάτι δημιουργών και μάλιστα αυτών που χρησιμοποιύν το Ίντερνετ κατ ‘ εξοχήν αντιτίθενται σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν αντιτίθενται δηλαδή μόνο οι χρήστες. Κι αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα.

Οι δημιουργοί οι ίδιοι στο Ίντερνετ - όχι όλοι αλλά κάποιοι - βλέπουν τη θετική επίδραση που έχει η κουλτούρα της αναπαραγωγής. Και λέω αναπαραγωγή και όχι κλοπή. Που σημαίνει ότι μπορείς για παράδειγμα να αντιγράψεις κάτι δίνοντας ένα link και την πηγή σου. Κι εδώ φτάνουμε φυσικά στην πηγή όλης της συζήτησης, που είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε την πνευματική δημιουργία.
Δεν πρόκειται για νέο θέμα. Το συζητάμε στο Ίντερνετ εδώ και χρόνια. Λειτουργούν πράγματα όπως το copyright και το intellectual property ή πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο; Είναι δίκαιο να επωφελείται ένας δημιουργός μια ζωή για ένα τραγούδι; Έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά μέχρι πρόσφατα ήταν λίγο βαρετά για την πλειοψηφία. Με αυτό το νομοσχέδιο όμως το θέμα μπαίνει στην πραγματική του διάσταση. Με τις διαμαρτυρίες που έγιναν ένα μεγάλο κομμάτι δημιουργών και χρηστών σκέφτηκαν πιο σοβαρά τη στάση τους απέναντι στην παραγωγή και διάδωση περιεχομένου.
Καλύτερα από όλους όσους είδα αυτές τις μέρες το εκφράζει ο δημιουργός του xkcd - ενός δημοφιλούς κόμικ.

“Ζω με το να σχεδιάζω το xkcd, που δεν θα ήταν δυνατόν αν ο κόσμος δεν μπορούσε να μοιραστεί τα κόμικ μου ελεύθερα σε όλο το Ίντερνετ. Ως κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, είμαι αντίθετος στο SOPA και το PIPA”

Εσύ; Τί πιστεύεις εσύ;

SOPA,PIPA,OATMEAL,WIKIPEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home