"Μαύρο" για το SOPA

Deasy @ 18.01.2012

Η αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia, το Wordpress και το Reddit είναι μερικά μόνο από τα sites που κατεβάζουν ρολά εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα δύο νομοσχέδια γνωστά ως SOPA και PIPA που ανοίγουν τον δρόμο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις λογοκρισίας στο Internet.

Ο τρόπος συμμετοχής στη  διαμαρτυρία ποικίλει. Ορισμένα sites είναι, επί της ουσίας, εκτός λειτουργίας για όλη τη διάρκεια της ημέρας ή για κάποιες ώρες. Άλλα επιλέγουν να δημοσιεύσουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με το τι σημαίνουν τα δύο νομοσχέδια και πώς επηρεάζουν την online καθημερινότητά μας. Σχεδόν όλοι καλούν τους Αμερικανούς χρήστες να "βομβαρδίσουν" τους εκπροσώπους τους στο Κογκρέσο με μηνύματα διαμαρτυρίας, ενώ για τους εκτός ΗΠΑ προτείνεται η αποστολή μηνυμάτων διαμαρτυρίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Google έχει λογοκρίνει το λογότυπό της στη σελίδα αναζήτησης, όμως αν δεν είστε στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να το δείτε, όμως μπορείτε να διαβάσετε την επιχειρηματολογία της εταιρείας κατά των δύο νομοσχεδίων.

Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι Anonymous που δημοσιοποίησαν στοιχεία επικοινωνίας μεγάλων στελεχών από εταιρείες του θεάματος. Η ομάδα καλεί τους χρήστες του Internet απ' όλο τον κόσμο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα νομοσχέδια επικοινωνώντας απευθείας με τους επικεφαλής εταιρειών όπως η Time Warner και της Viacom. Δεν είναι όμως όλοι ενθουσιασμένοι με τη σημερινή κινητοποίηση. Πολλοί από τους συντάκτες των λημμάτων της Wikipedia φέρονται να εκφράζουν την αντίθεσή τους στον τρόπο που επελέγη για να εκδηλωθεί η αντίθεση στα νομοσχέδια. Ο επικεφαλής του twitter, Dick Costolo, χαρακτήρισε υπερβολικό το κλείσιμο της Wikipedia  με αφορμή ένα τοπικό θέμα (SOPA και PIPA αφορούν μόνο στις ΗΠΑ, κατά τη λογική του Costolo), ενώ το πρακτορείο Reuters λέει πως οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας απέτυχαν να πείσουν τα μεγάλα ονόματα όπως το Facebook ή το twitter. Η Microsoft, τέλος, δηλώνει μεν αντίθετη με τα νομοσχέδια αλλά δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια online εκδήλωση των διαφωνιών της.

Εκτός από τις online διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στον... πραγματικό κόσμο. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για έξω από τα γραφεία μελών του Κογκρέσου σε Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Σιάτλ.

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home