Άνω των 18 δισ. ευρώ ο τζίρος των ελληνικών e-shops το 2024

Άνω των 18 δισ. ευρώ ο τζίρος των ελληνικών e-shops το 2024

Στα επίπεδα των 18,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι έφθασε ο τζίρος των ελληνικών e-shops την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κλάδος των υπηρεσιών έδωσε σημαντική ώθηση στην αύξηση των πωλήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του GRECA (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) το ηλεκτρονικό εμπόριο και την τρέχουσα χρονιά θα παρουσιάσει νέα, ωστόσο μικρή, αύξηση, δείγμα ότι το online shopping έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.

Οι εκτιμήσεις του GRECA έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης της «Έρευνας Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025» στην οποία αποκαλύπτονται οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων χρηστών, αλλά και η αμφίδρομη σχέση ηλεκτρονικού και φυσικού περιβάλλοντος / καταστήματος. Μια omnichannel εμπειρία, όπως συνηθίζουν να σημειώνουν στελέχη, όπου η εμπειρία στο ένα ή το άλλο κανάλι επηρεάζει συνολικά τις πωλήσεις των εταιρειών. Ενδεικτικά, την ώρα που το 76,7% των ερωτηθέντων απαντάει ότι πραγματοποιεί συχνά ή πολύ συχνά online αγορές, ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών (80%) δηλώνει ότι για περισσότερες από τις μισές online αγορές τους έχουν κάνει πρώτα έρευνα σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Αντίστροφα, 7 στους 10 δηλώνουν ότι για τις μισές και πλέον αγορές που πραγματοποιούν σε φυσικό κατάστημα, έχουν αναζητήσει εκ των προτέρων πληροφορίες στο Internet.

 

Οι ώριμοι χρήστες δαπανούν 80% περισσότερα χρήματα για online αγορές

Η έρευνα αναδεικνύει και την αξία που έχουν οι λεγόμενοι ώριμοι αγοραστές (όσοι δηλαδή δηλώνουν ότι πραγματοποιούν συχνά ή πολύ συχνά αγορές) στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίοι δαπανούν 80% περισσότερα χρήματα για τις online αγορές σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού. Άρα, οι «ώριμοι αγοραστές» είναι και αυτοί που καθορίζουν τη στρατηγική των ελληνικών e-shops, καθώς αποτελούν μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάζα για τις πωλήσεις τους.  

Όμως πέρα από τα χρήματα που ξοδεύουν, συναντάμε και άλλες σημαντικές ποιοτικές διαφορές στις δύο αυτές κατηγορίες. Στην ερώτηση λοιπόν για τους λόγους για τους οποίους στέφονται στις online αγορές, οι ώριμοι χρήστες απαντούν κατά σειρά: ταχύτητα χρήσης (82%), περισσότερος χρόνος για άλλες ασχολίες (75%) και καλύτερες τιμές (65%). Από την άλλη πλευρά, η σειρά προτίμησης στα παραπάνω κριτήρια είναι εντελώς διαφορετική στο γενικό πληθυσμό: περισσότερος χρόνος για άλλες ασχολίες (79,4%), καλύτερες τιμές (74,3%) και ταχύτητα στις αγορές (65%).

Η μείωση της βαρύτητας της τιμής ως κριτήριο αγορών αναδεικνύεται και από ένα ακόμα εύρημα της έρευνας: το 55% των καταναλωτών δηλώνει πως δεν θα αγόραζε από ένα κατάστημα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ακόμα και αν είχε χαμηλότερες τιμές, απάντηση που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη προηγείται πλέον της τιμής. Απαραίτητα στοιχεία για να κερδηθεί αυτή η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι οι σαφείς όροι, η τηλεφωνική υποστήριξη, η δυνατότητα επιστροφής, οι ασφαλείς πληρωμές.

 

Στην κορυφή των online αγορών οι τουριστικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αυτές που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού να αποτελούν και εκείνες που καταλαμβάνουν πλέον την κορυφή στην κατάταξη των online αγορών που πραγματοποιούν οι Έλληνες χρήστες. Ειδικότερα, στην ερώτηση «τι προϊόντα ή υπηρεσίες αγοράζετε συνήθως μέσω Internet;» οι καταναλωτές απάντησαν κατά 78,8% διαμονή σε ξενοδοχεία, με την παραγγελία έτοιμου φαγητού να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (76,1%) και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κλπ.) να ακολουθούν με ποσοστό 73,6%.

Όμως, πολύ σημαντική είναι και η δυναμική που παρουσιάζουν τα smart lockers για την παραλαβή των προϊόντων, με το 51,8% να δηλώνει ότι συνήθως αυτός είναι ο προτιμητέος τρόπος παραλαβής, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 27,1% επιλέγει αρεά αυτός τον τρόπο. Στην κορυφή παραμένει η παραλαβή στο χώρο του χρήστη, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η επιλογή της παραλαβής από το κατάστημα του εμπόρου.

GRECA,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home