Τίποτα δεν πάει στραβά πίνοντας καφέ

"Οι εταιρείες δεν έχουν ηθική, οι άνθρωποι έχουν" δηλώνει η Amelia Andersdotter.

Να πίνουν πολύ καφέ καλεί τα πιθανά μέλη του Ελληνικού Πειρατικού Κόμματος που μετέχουν στις διεργασίες της σύστασής του, η Amelia Andersdotter, ευρωβουλευτής με το αντίστοιχο Pirate Party της Σουηδίας, που είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε πριν λίγες ημέρες. Με αυτή την προτροπή, και ανακαλώντας τη δική της εμπειρία από τις αντίστοιχες προεργασίες στη Σουηδία, η Amelia θέλει να δείξει στα μέλη που θα συνθέσουν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ότι είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων, οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ τους, ώστε μέσα από αυτήν την επαφή να συντάξουν ένα ενιαίο πολιτικό λόγο.

Υπάρχει χώρος κατά τη γνώμη της για ένα πειρατικό κόμμα στην Ελλάδα; Ένα εμφατικό ναι είναι η απάντησή της, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη της Ευρώπης. "Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν τις ρυθμίσεις σχετικά με τα δικαιώματα, τις πατέντες με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε επειγόντως. Ζητήματα για τα οποία, τα παραδοσιακά κόμματα, όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να ασχοληθούν στο χρόνο που θα έπρεπε". Αντίστοιχα, όπως αναφέρει η ίδια, ζητήματα, όπως η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η εκλογίκευση των τιμών πρόβασης στο Internet, η διάθεσή των παρόχων -ή η επιβολή από τρίτα μέρη σ' αυτούς- να κλειδώνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους προορισμούς κάνουν επιτακτική την ανάγκη της ύπαρξης ενός τέτοιου πολιτικού χώρου.

 

Ειλικρίνεια στο διάλογο για τα δικαιώματα

Μια ενδιαφέρουσα οπτική σε σχέση με τα πρόβλημα των δικαιωμάτων -copyrights- που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, προσθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας η Amelia. Όπως δηλώνει τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από εμπορικά συμφέροντα και όχι, όπως γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν, από την ηθική τους πλευρά. "Οι εταιρείες δεν έχουν ηθική, οι άνθρωποι έχουν" ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δείξει ότι οι περιορισμοί που θέλουν να θέσουν οι εταιρείες στην πρόσβαση σε copywrited περιεχόμενο σχετίζεται με τα οικονομικά τους συμφέροντα και όχι με την ηθική του πράγματος. "Εφόσον προσέλθουμε ειλικρινείς σε αυτό το διάλογο, αναγνωρίζοντας ότι τα ζητήματα είναι οικονομικά, οι συζητήσεις θα γίνουν πιο παραγωγικές για το πως πρέπει να αλληλεπιδρά η κοινωνία με την οικονομία" προσθέτοντας ότι "στην παρούσα φάση η οικονομία προσπαθεί να εισβάλει βίαια στην κοινωνία, βασιζόμενη σε λανθασμένα επιχειρήματα".

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απαγορεύσει την χωρίς διακρίσεις λογοκρισία στην πρόσβαση στο Internet, είναι θετικό σημάδι. Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα μεμονωμένων χωρών, όπως η Ολλανδία ή η Φιλανδία πριν λίγες ημέρες, οι οποίες μπορεί να εναρμονίστηκαν με το βασικό κανόνα της γενικευμένης λογοκρισίας, όμως μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς πρόσβασης σε ένα μικρό αριθμό web sites. "Τέτοια φαινόμενα είναι το ίδιο καταδικαστέα, όπως η γενικευμένη λογοκρισία που απαγόρευσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" επισημαίνει.

 

Η άποψή της για το SOPA

H κουβέντα μας με την Amelia έγινε μόλις λίγες ώρες πριν πάρουν πίσω στις ΗΠΑ τη -γνωστή πλέον σε όλους- νομοθετική ρύθμιση SOPA. Όπως μας ανέφερε το βασικό πρόβλημα αυτής της ρύθμισης ήταν ότι δημιουργούσε σύνορα στην επικοινωνία. "To βασικό σημείο προβληματισμού για το SOPA ήταν ότι απαγόρευε την πρόσβαση σε προορισμούς εκτός ΗΠΑ, συμβάλοντας και δημιουργώντας ένα είδος "γεωγραφίας" στο παγκόσμιο χαρακτήρα του Internet."

Το βασικό στοιχείο του Internet, σύμφωνα με την Amelia, είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των χρηστών με όποιον και για ότι επιθυμούν, χωρίς την επιβολή συνόρων που τίθονται από συμφέροντα της εκάστοτε βιομηχανίας ή των κρατών. "Το SOPA είναι μια πολύ ανησυχητική νομική ρύθμιση, επιβάλλοντας περιορισμούς και ελέγχους στους πολίτες."

 

Εμπιστοσύνη στην Ευρώπη αλλά...

Όπως είναι λογικό, ο διάλογός μας επεκτάθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Προβλήματα που ξεφεύγουν από την ψηφιακή ατζέντα αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ότι μπορεί να επιστρέψει πιο δυνατή από την κρίση. Όμως αυτό για το οποίο αγωνιώ, είναι ο ενδεχόμενος κατακερματισμός της, όπως δείχνουν κάποια σχέδια, που εμφανίζουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, από την οποία μένουν έξω τα υπόλοιπα μέρη της. Η καλύτερη λύση είναι να έχουμε μια Ένωση όπου όλα τα μέλη θα έχουν άποψη και θα μπορούν να την εκφράζουν".
Τέλος, η ίδια δεν αρνήθηκε να κάνει και μία αναφορά στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει μία μόνο λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, δε νομίζω ότι υπάρχει η καλύτερη λύση" δήλωσε, προσθέτοντας ότι "ιδανικά τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά και κάθε άλλου κράτους πρέπει να αντιμετωπίζοτναι συνολικά από την Ευρώπη και όχι επί μέρους από τα κράτη που την απαρτίζουν."

 

Εμπειρίες στην Ευρωβουλή

Τι είδους εμπειρίες αποκομίζει μία κοπέλα 24 χρονών στην Ευρωβουλή; "Δεν υπάρχει καμία διαφορά με τις εμπειρίες που αποκομίζει ένας 55άρης άνδρας, που είναι ο μέσος όρος των ανθρώπων που συνθέτουν την Ευρωβουλή. Φέρνω τη δική μου πολιτική ματιά και άποψη στα δρώμενα, οπως αντίστοιχα όλοι οι υπόλοιποι. Στόχος είναι μέσα από αυτές τις διαφορετικές απόψεις και τους συμβιβασμούς να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι μόνο μία φωνή από τις πολλές που υπάρχουν στην Ευρωβουλή."

 

* Φωτογραφίες: Νώντας Κουτσούκης, pictureme.gr

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ,INTERNET,SOPA,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home