Αντίο Lotus

Deasy @ 09.10.2014
Αντίο Lotus

Πάει και αυτό...

Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία του το Lotus 1-2-3 περνάει οριστικά στη λήθη, μετά την απόφαση της ΙΒΜ να σταματήσει την παροχή υποστήριξης για ένα πρόγραμμα που "έβαλε" πολλούς ανθρώπους στον κόσμο των υπολογιστών.

Θα σε πάμε πίσω στη δεκαετία του '80, όταν το Internet ήταν υπόθεση λίγων και οι προσωπικοί υπολογιστές έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Μόλις είχε βγει ο Apple II και, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πωλήσεις του, είχε ένα πρόγραμμα spreasheet (αυτό που λέμε "λογιστικό φύλλο") ονόματι VisiCalc. "Α, θέλω και εγώ" είπε η ΙΒΜ που είχε λανσάρει το PC αλλά μια νέα εταιρεία εκείνης της εποχής, ονόματι Lotus (καμία σχέση με την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία) πρόλαβε τις εξελίξεις και έβγαλε το 1-2-3. Παράξενο όνομα, βέβαια. Αυτό που ήθελε να πει η Lotus είναι ότι στη λύση της υπήρχαν τρεις διαφορετικές λειτουργίες - ένα spreadsheet, μια μικρή βάση δεδομένων και ένα πρόγραμμα δημιουργίας γραφικών παραστάσεων. 

Ηταν μία μεγάλη επιτυχία. Εκείνο τον καιρό το να ξέρεις να κουλαντρίζεις το 1-2-3 και να γράφεις κείμενα στο WordPerfect, ήταν διαβατήριο για την επιτυχία και την επαγγελματική αποκατάσταση. Η εμφάνιση των Windows δεν αμφισβήτησε σε πρώτη φάση την κυριαρχία του 1-2-3 αλλά στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, στο μεταξύ όλο και περισσότεροι προτιμούσαν το Word και το Excel της Microsoft με αποτέλεσμα το 1-2-3 να πάρει την κατιούσα. Η Lotus προσπάθησε να κρατηθεί στον αφρό και για μια περίοδο τα κατάφερνε έχοντας στο μεταξύ παρουσιάσει το Lotus Organizer. Το 1995 η ΙΒΜ προχώρησε στην εξαγορά της Lotus  που "υποβιβάστηκε" σε επιχειρησιακή μονάδα της μεγάλης εταιρείας και ουσιαστικά από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η οικογένεια των προϊόντων της Lotus άρχισε να αποχωρεί από το προσκήνιο. Η 30η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία η ΙΒΜ παρείχε οποιουδήποτε είδους υποστήριξης προς το 1-2-3 (και τους ελάχιστους που το χρησιμοποιούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή) και κάπως έτσι, πολύ αθόρυβα θα λέγαμε, έκλεισε ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία των υπολογιστών και του λογισμικού. Οι παλαιότεροι, ωστόσο, δεν θα ξεχάσουμε το 1-2-3...

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ,IBM,IBM,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home