Προστασία από το Διάστημα

Τα σύγχρονα δορυφορικά δίκτυα δίνουν νέες δυνατότητες στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας

Deasy @ 05.02.2013

Μια νέα γενιά δορυφόρων κάνει πλέον εφικτή την ταχύτατη ανάπτυξη κινητών δικτύων επικοινωνίας, αποστολής βίντεο και δεδομένων, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου σε μια σειρά εφαρμογές πολιτικής προστασίας, από την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης έως την παρακολούθηση δημοκρατικών διαδικασιών στην πράξη.

 

Όση ώρα οι κάτοικοι μιας απομακρυσμένης κοινότητας στη Δυτική Ουκρανία στέκονταν στην ουρά προκειμένου να ψηφίσουν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της χώρας, ίσως να εξεπλάγησαν βλέποντας ότι η επίβλεψη του εκλογικού κέντρου, σ’ έναν καταυλισμό ο οποίος δεν διαθέτει ούτε ένα κτίριο φτιαγμένο από τούβλα, γινόταν από μακριά, μέσω βίντεο. Το ίδιο συνέβαινε και στα υπόλοιπα 32.187 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη σε ένα από τα πιο εξελιγμένα δορυφορικά δίκτυα στον κόσμο.

Η δυνατότητα των πολιτών να ψηφίζουν, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας, θεωρείται βασικό δημοκρατικό δικαίωμα. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της ανεπαρκούς επίγειας τηλεπικοινωνιακής υποδομής, η επίβλεψη των εκλογών στις απομακρυσμένες περιοχές πολλών από τις μεγάλες αναδυόμενες χώρες, όπως η Ουκρανία, αποτελεί μια σχεδόν αδύνατη αποστολή. Όμως, η ανάπτυξη ενός προσωρινού δικτύου επικοινωνίας υψηλής ποιότητας, βασισμένου σ’ ένα δορυφόρο τελευταίας τεχνολογίας, όπως ο KA-SAT της Eutelsat, βοήθησε την κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα αντίστοιχα προβλήματα, κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2012.

 

Ζωντανή ροή βίντεο

Με μόλις τέσσερις εβδομάδες στη διάθεσή της μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, η Datagroup, μακροχρόνιος συνεργάτης της Eutelsat που ειδικεύεται σε εφαρμογές data communication, εγκατέστησε στα εκλογικά τμήματα των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ουκρανικής επικράτειας περισσότερα από 12.600 δορυφορικά πιάτα και τερματικά KA-SAT. Τα τερματικά ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που μετέδιδαν ζωντανό βίντεο feed, μέσω του οποίου η κεντρική εκλογική επιτροπή και τα πολιτικά κόμματα παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ψηφοφορίας.

Κατά την ημέρα των εκλογών και την επόμενη νύχτα, ο KA-SAT διαχειρίστηκε 25.000 ταυτόχρονα βίντεο streams, συνολικού throughput 2.5 Gbps, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο πλήρες φορτίο ενός δορυφόρου μεσαίας χωρητικότητας, αλλά αποτελεί ένα μικρό μόλις κλάσμα της διαθέσιμης χωρητικότητας του KA-SAT, η οποία φτάνει τα 90 Gbps.

«Το project της Ουκρανίας είναι πραγματικά μοναδικό. Μέσα σε εξαιρετικά  μικρό χρονικό διάστημα, εγκαταστήσαμε σε συνεργασία με την Eutelsat ένα σύγχρονο δορυφορικό δίκτυο, μεγαλύτερο σε έκταση από το αντίστοιχο της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και της Ευρώπης. Με τον KA-SAT είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε συνδέσεις σε οποιαδήποτε τοποθεσία μέσα σε μερικά λεπτά. Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2012 και μέσω των ζωντανών βίντεο feeds, το δίκτυο μας παρουσίασε όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει», δήλωσε ο κ. Aleksandr Danchenko, Διευθύνων Σύμβουλος της Datagroup.

 

Αποδεδειγμένη υποστήριξη σε διεθνείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Μέχρι σήμερα, στη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του, ο δορυφόρος KA-SAT, εκτός από το να υποβοηθήσει την εκλογική διαδικασία σε απομακρυσμένες περιοχές της Ουκρανίας, έχει αποδείξει τις δυνατότητες του και σε διεθνείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το 2012, αμέσως μετά το σεισμό στην περιοχή Εμίλια Ρομάνα, στην Ιταλία, οι υπεύθυνοι, τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης απέκτησαν σύνδεση με την περιοχή του σεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω Ίντερνετ και των τερματικών KA-SAT.

Ο δορυφόρος KA-SAT της Eutelsat υποστηρίζει, επίσης, το διεθνές πρόγραμμα  Emergency Support System (ESS), το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και διαχείριση σε κρίσιμες καταστάσεις. Η δορυφορική τεχνολογία αξιοποιείται με σκοπό να αναπτυχθεί ταχύτατα ένα εναλλακτικό δίκτυο επικοινωνίας μετά από κάποιο καταστροφικό γεγονός, το οποίο έχει προκαλέσει βλάβη στις επίγειες υποδομές.

Η πρώτη δοκιμή του ESS, την οποία διοργάνωσε με επιτυχία το CEREN (το Μεσογειακό Κέντρο Δασικών Ερευνών και Δοκιμών), ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Νιμ της Ν. Γαλλίας, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες, τις τοπικές και τις περιφερειακές Αρχές της πόλης.

Στόχος της δοκιμής ήταν η αξιολόγηση του συστήματος τηλεπικοινωνιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου απαιτείται η εκκένωση του γηπέδου της πόλης και η ασφαλής μεταφορά 10.000 θεατών, κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού αγώνα και εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από μια σειρά διαφορετικά σενάρια έκτακτης ανάγκης τα οποία υλοποιούνται στη Γαλλία το 2012 και το 2013 από τη διεθνή κοινοπραξία του προγράμματος ESS, με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η τεχνολογία δορυφορικής επικοινωνίας που προσφέρει ο KA-SAT αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για ένα σχέδιο άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε μεγάλες κρίσεις και περιστατικά τέτοιου τύπου», δήλωσε ο κ. Colonel Claude Picard, Διευθύνων Σύμβουλος του CEREN. «Το δορυφορικό σύστημα είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα επίγεια δίκτυα και μπορεί να είναι διαθέσιμο χωρίς καθυστέρηση οπουδήποτε, προσφέροντας μια μοναδική δυνατότητα ταχύτατης αποκατάστασης των επικοινωνιών μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή, η οποία έχει προξενήσει βλάβες στις επίγειες υποδομές».

 

Ο KA-SAT φέρνει νέες δυνατοτητες

Ο δορυφόρος KA-SAT της Eutelsat, ο οποίος βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία από το 2011, είναι ο πρώτος δορυφόρος High Throughput Satellite (HTS) στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά συχνότητες της Ka-band, προσφέροντας μια νέα γενιά υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Με 82 δέσμες και χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 90 Gbps, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δορυφόρους στον κόσμο και καλύπτει ολόκληρη της έκταση της Ευρώπης και τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο KA-SAT, μέσω ενός δικτύου 10 επίγειων σταθμών στην Ευρώπη, συνδέεται με το Ίντερνετ και δημιουργεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ευρυζωνικής επικοινωνίας.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ,EUTELSAT,ΕΚΛΟΓΕΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home