Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή των email αποδήμων

Deasy @ 27.05.2024
Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή των email αποδήμων

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για την υπόθεση της διαρροής των email Ελλήνων του εξωτερικού.

Η απόφαση της Αρχής δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διαψεύδει προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο και στη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα για το κυβερνών κόμμα, η ΑΠΔΠΧ αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να εκδώσει απόφαση σε δεύτερο χρόνο, δεδομένου ότι ο τέως γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος «προσκόμισε ένορκη βεβαίωση ως νεότερο στοιχείο, το οποίο μπορεί να ληφθεί υπόψη από την Αρχή στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου και από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών». Σημειώνεται ότι ο Ν. Θεοδωρόπουλος είχε απομακρυνθεί από τη θέση του μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη για τη διαρροή των στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών.

Το κείμενο της απόφασης περιγράφει αναλυτικά την υπόθεση και τα κυριότερα σημεία της έρευνας της ΑΠΔΠΧ, από την οποία προέκυψε ότι στα χέρια της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν 25.538 email, όσα ήταν στον κατάλογο των αποδήμων του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές του 2023. Βεβαίως, η ΑΠΔΠΧ δεν επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένους επικεφαλής του υπουργείου, αλλά με δεδομένη την αρχή περί συνέχειας της διοίκησης θα πρέπει να περιμένουμε την καταβολή του προστίμου ή την προσφυγή του υπουργείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την ώρα, το υπουργείο δηλώνει ότι «η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει ότι η αποστολή προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων πολιτών δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αφού αποδείχτηκε ότι η σχετική λίστα είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουνίου 2023 και είχε σταλεί στον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Ιουνίου 2023, οκτώ δηλαδή μήνες πριν νομοθετηθεί η επιστολική ψήφος και πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν η χώρα είχε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση».

Προσθετει ότι θα μελετήσει «ενδελεχώς την απόφαση της Αρχής, με την οποία συνεργαστήκαμε πλήρως, προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες νομικές μας ενέργειες».

Το υπουργείο μπορεί να συνεργάστηκε πλήρως αλλά αυτό δεν ισχύει για το σύνολο της κυβέρνησης, αν κρίνουμε από το σχόλιο της ΑΠΔΠΧ ότι απέστειλε έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού «με το οποίο την κάλεσε μέχρι την Πέμπτη 04-04-2024 να συνδράμει στο έργο της Αρχής με την παροχή του συνόλου των στοιχείων που διαθέτει από την δική της έρευνα, την οποία έχει ανακοινώσει δημοσίως. Η Αρχή δεν έλαβε απάντηση».

Ενδεχομένως κάποιοι από τους πολίτες που είδαν τα στοιχεία επικοινωνίας του να γίνονται φύλλο και φτερό να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία για τη συγκεκριμένη υπόθεση είδε να αποκλείεται από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

GDPR,ΕΚΛΟΓΕΣ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home