Χάνει συνεχώς θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Τελευταία μεταξύ των 27 της ΕΕ, στην 96η θέση συνολικά.

Deasy @ 03.10.2012
Χάνει συνεχώς θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Ακόμα μία έκθεση, αυτή του World Economic Forum, μαρτυράει τη δυσοίωνη θέση που έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας μας και τις συνεχείς απώλειές της στον τομέα της διεθνής ανταγωνιστικότητάς της.

Σύμφωνα λοιπόν με την κατάταξη των χωρών στον παγκόσμιο κατάλογο διεθνούς ανταγωνιστικότητας για το 2012-2013, η Ελλάδα βρέθηκε στην 96η θέση (μεταξύ 144 χωρών), χάνοντας έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2011-2012, τελευταία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27. Μάλιστα, από το 2001, όταν και η Ελλάδα βρισκόταν στην 36η θέση, χάνει συνεχώς θέσεις, με αποκορύφωμα βέβαια την τωρινή της θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Στην 1η θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη στη 2η. Από τις χώρες που απαρτίζουν την Ε.Ε. των 27, η Φινλανδία βρίσκεται στην 3η - που κέρδισε μία θέση από την 4η πλέον Σουηδία, η Ολλανδία βρίσκεται στην 5η, η Γερμανία στην 6η, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η, η Δανία στη 12η, η Αυστρία στη 16η, το Βέλγιο στη 17η, η Γαλλία στην 21η, το Λουξεμβούργο στην 22η, η Ιρλανδία στην 27η, η Εσθονία στην 34η, η Ισπανία στην 36η, η Τσεχική Δημοκρατία στην 39η, η Ιταλία στην 42η, η Λιθουανία στην 45η, η Μάλτα στην 47η, η Πορτογαλία στην 49η, η Λετονία στην 55η, η Σλοβενία στην 56η, η Κύπρος στην 58η, η Ουγγαρία στην 60η, η Βουλγαρία στην 62η, η Σλοβακία στην 71η και προτελευταία η από τις χώρες της Ε.Ε. των 27, η Ρουμανία, που παρά τα τεράστια εγγενή προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής της δομής είναι στην 78η θέση. Η Τουρκία ανέβηκε 16 θέσεις και βρίσκεται στην 43η θέση και η Αλβανία βρίσκεται στην 89η θέση.

Η χώρα μας απέσπασε χαμηλές βαθμολογίες σε σειρά σημαντικών δεικτών, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ελλείψεις τόσο στο θεσμικό και μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της αγοράς. Οι αναλυτές του World Economic Forum επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, παρά το ικανοποιητικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού - επιστημόνων και μηχανικών - και της εκπαίδευσής του. Η έκθεση χαρακτηρίζει ως παράγοντα ανησυχίας την αναποτελεσματική αγορά εργασίας (133η θέση), η οποία εξακολουθεί να περιορίζει την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει. Τονίζει την ανάγκη αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και της ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο, στις απαντήσεις τους οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα θέτουν τα εργασιακά ως το έβδομο κατά σειρά “εμπόδιο”, με πρώτο τη γραφειοκρατία, τις δυσκολίες χρηματοδότησης, την πολιτική αστάθεια, τους φόρους, κ.λπ.

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης (την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) είναι:

- η πολύ κακή θέση της Ελλάδας σε 5 από τους 12 πυλώνες αξιολόγησης για την κατάταξή της. Ειδικότερα, στον πυλώνα Μακροοικονομικού Περιβάλλοντος έπεσε στην τελευταία θέση - την 144η, στον πυλώνα Αποδοτικότητα Αγοράς Εργασίας στην 133η θέση, στον πυλώνα Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς στην 132η θέση από 110η τον προηγούμενο χρόνο, στον πυλώνα Θεσμικά Όργανα στην 111η θέση και στον πυλώνα Αποτελεσματικότητα Αγοράς Αγαθών στην 108η θέση.

- Καλύτερες επιδόσεις η Ελλάδα έχει να επιδείξει σε 7 πυλώνες: Υποδομές στην 43η θέση, Υγεία και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην 41η θέση, Ανώτερη Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην 43η θέση, Τεχνολογική Ετοιμότητα στην 43η θέση, Μέγεθος Αγοράς στην 46η θέση, Πολυπλοκότητα Επιχειρήσεων στην 85η θέση και Καινοτομία στην 87η θέση.

- Στον πυλώνα Καινοτομίας, οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις δαπάνες των επιχειρήσεων για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), στις κυβερνητικές προμήθειες προηγμένης τεχνολογίας και προϊόντων, στη συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας για Έ&Α, αλλά και στην ικανότητα για καινοτομία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home