Με υγεία και ψυχραιμία

Με υγεία και ψυχραιμία

Ψηλό το μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι και τα σύννεφα το πιάνουν πιο εύκολα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχ. Τσαμάζ, προϊδέασε για ένα δύσκολο 2012 για να προσθέσει πως ο υπέρ πάντων αγών δίνεται για τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Αυτό στη γλώσσα των επιχειρήσεων μεταφράζεται συνήθως σε απολύσεις, διευκρίνισε ωστόσο πως μετά την υπογραφή συμφωνίας με την ομοσπονδία των εργαζομένων -και τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια- δεν προβλέπονται απολύσεις.

"Το 2001 ήταν μια δύσκολη χρονιά... κυρίως για τις τηλεπικοινωνίες... Η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών μείωσε τη ζήτηση για υπηρεσίες" δήλωσε ο Μιχ. Τσαμάζ που αποτύπωσε και σε ποσοστά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης για τον κλάδο. Οπως εκτίμησε στην προηγούμενη χρονιά τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 30%. Οι επισφάλειες, δηλαδή οι απαιτήσεις των εταιρειών από ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών τους, έφτασαν τα 120 εκατ. όταν δύο χρόνια πίσω, το 2009, ήταν στα 77 εκατ. 

 

Ωστόσο, "πιστεύουμε στην ελληνική αγορά και στη χώρα" και αυτό αποδεικνύεται από τις επενδύσεις του ομίλου στο VDSL και τις συχνότητες για την κινητή τηλεφωνία. 

Ειδικά για το VDSL, που αποτελεί όπως φαίνεται το επόμενο καυτό μέτωπο για τις σταθερές ευρυζωνικές υποδομές, ο όμιλος εκτιμά πως η λιανική τιμή θα έχει προσδιοριστεί τους επόμενους μήνες, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Φυσικά και... τηρώντας την παράδοση ο Μιχ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε να διατυπώσει παράπονα για τη ρυθμιστική Αρχή και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον ΟΤΕ. Μίλησε επίσης για "χτυπήματα ακόμα και κάτω από τη ζώνη" που δέχεται ο ΟΤΕ από τον ανταγωνισμό ο οποίος, όπως είπε, προσπαθεί να πείσει την ΕΕΤΤ να  εντάξει και την Cosmote σε κατάσταση ρύθμισης.

Για συγχώνευση ΟΤΕ-Cosmote ούτε λόγος γίνεται για το άμεσο μέλλον, με τον Μιχ. Τσαμάζ να λέει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τριετία. 

Οσο για τη μεγαλύτερη αιτία πονοκεφάλων αυτή δεν είναι άλλη από τα οικονομικά. Μέσα στην τριετία που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2014 ο ΟΤΕ θα πρέπει να βρει 3,4 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει παλαιότερα δάνεια ή να τα αναχρηματοδοτήσει. Ναι μεν υπάρχουν έσοδα, όμως για το 2013 υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα μια "μαύρη τρύπα" τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ και αν στο μεταξύ το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ανακάμψει δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει ο ΟΤΕ.

ΟΤΕ,OTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home