Έρευνα: Ανώριμες οι ελληνικές επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Έρευνα: Ανώριμες οι ελληνικές επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Έντονα σημάδια ανωριμότητας εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας (αφορά επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων) ο ψηφιακός μετασχηματισμός από τις ελληνικές επιχειρήσεις απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδεατός, εμφανίζοντας σημαντικά κενά σε πεδία, όπως η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, η αποδοτικότητα, η επένδυση και κατ’ επέκταση συνολικά η ψηφιακή στρατηγική. Κατά συνέπεια, το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο δείχνει να εφαρμόζει έναν κατ’ επίφαση ψηφιακό μετασχηματισμό.

Χαρακτηριστικά, λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις (44%) έχουν ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική, η οποία όμως και πάλι περιορίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο πεδία, το IT Security Strategy και το Data Strategy, με τους υπόλοιπους τομείς, (Marketing, Εμπειρία Πελάτη κ.α.) να παραμένουν εκτός βασικής εστίασης.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωριμότητας είναι η αξιοποίηση των data analytics, όπου κοντά στο 60% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δεν τα αξιοποιούν για σαφείς στόχους. Η πλειονότητα των εταιρειών εμφανίζεται να χρησιμοποιεί τα data analytics για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των εσόδων, όχι όμως για τη λήψη αποφάσεων ή τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, ενώ το 70% δεν έχουνε μετρήσει την απόδοση των ψηφιακών τους επενδύσεων. Ευρήματα που δείχνουν ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει την τελευταία τριετία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων υλοποιείται σε ένα μεγάλο βαθμό χωρίς απτά επιχειρηματικά οφέλη.

Ως προς τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας, η έρευνα διαπιστώνει προβλήματα στην ακολουθία ασφαλών διαδικασιών, στην προστασία ευαίσθητων δεδομένων και στην αντιμετώπιση απειλών. Επιπρόσθετα, μόλις το 50% των επιχειρήσεων υλοποιεί προγράμματα τακτικής εκπαίδευσης των στελεχών της.

Αποθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά, το 56% των επιχειρήσεων δεν έχει κάποιο σχέδιο, ενώ μόλις 3 στις 10 σκοπεύουν να επενδύσουν την επόμενη τριετία περισσότερα από 150.000 ευρώ στην ψηφιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, από το παραπάνω υποσύνολο, το 40% δεν έχει σχέδια επένδυσης ίδιων κεφαλαίων, αλλά θα αναζητήσει τους απαραίτητους πόρους από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

*H έρευνα χρησιμοποίησε ως δείγμα 400 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, με ετήσια έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του νέου θεσμού της Grant Thornton, Future Unfold.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home