Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Facebook

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Facebook

Με το μπλοκάρισμα των σελίδων ενημερωτικών μέσων και άλλων οργανισμών απάντησε το Facebook στην Αυστραλία, μια κίνηση που αποτελεί το τελευταίο δραματικό επεισόδιο στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Αρχών της χώρας και της γνωστής πλατφόρμας και έχει ως παράπλευρα «θύματα» τους χρήστες της πλατφόρμας.

Αιτία η πρόθεση της Αυστραλίας να εξαναγκάσει το Facebook, όπως και τη Google, να προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία, μέσω της οποίας οι παραπάνω εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό προς τα ενημερωτικά μέσα για την παραγωγή ειδήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τη χρήση (άρα και τα έσοδα) των πλατφορμών τους. Σκοπός μια πιο δίκαιη διανομή της διαφημιστικής πίτας στη χώρα, όπου από τα 100 δολάρια διαφημιστικής δαπάνης τα 81 καταλήγουν στην "τσέπη" της Google και του Facebook.

H Google, παρά την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών δείχνει πιο διαλακτική, όμως το Facebook δεν δείχνει καμία τέτοια πρόθεση, ανταπαντώντας με την επιθετική (τουλάχιστον) κίνηση να μπλοκάρει τις σελίδες παραγωγής ειδήσεων.Το αποτέλεσμα είναι οι χρήστες του Facebook να έχουν αποκλειστεί από την πρόσβασή τους σε ειδήσεις μέσα από το news feed της πλατφόρμας. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς το μπλοκάρισμα στο οποίο προχώρησε το Facebook δεν περιορίστηκε μόνο στους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της Αυστραλίας αλλά περιλαμβάνει και σελίδες ενημέρωσης τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως επίσης σελίδες επίσημων υπηρεσιών υγείας, μετεωρολογικών προβλέψεων και έκτακτης ανάγκης, ακόμα και φιλανθρωπικές οργανώσεις.  

Άμεση ήταν η κατακραυγή του Facebook όχι μόνο από τους ανθρώπους όλων των παραπάνω οργανισμών αλλά και από τους απλούς χρήστες στην Αυστραλία, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση της πλατφόρμας ως εξοργιστική και εκφοβιστική και βέβαια πολύ μακριά από το ευαίσθητο κοινωνικά πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει πολλές φορές η πλατφόρμα. Αργότερα, το Facebook προχώρησε στη μερική αποκατάσταση κάποιων σελίδων επισήμων αρχών ενημέρωσης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο. Την ίδια στιγμή πλήθος χρηστών καλούν τον κόσμο να εγκαταλείψει το Facebook για άλλες πλατφόρμες, χαρακτηρίζοντας την απάντησή του στην κρίση με τις αρχές της χώρας ως περιφρονητική για τους Αυστραλούς.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home