Τρεις Βορειοκορεάτες χάκερ «γονάτισαν» το Internet

Τρεις Βορειοκορεάτες χάκερ «γονάτισαν» το Internet

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος τριών Βορειοκορεατών, μέλη των στρατιωτικών υπηρεσιών της χώρας τους, για το ransomware WannaCry που το 2017 προσέβαλε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση με στόχο την Sony.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις Βορειοκορεάτες οργάνωσαν και εκτέλεσαν επιθέσεις εναντίον στελεχών των αμερικανικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνησης.  Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν επίσης πως η Βόρεια Κορέα είχε χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό blockchain Marine Chain Token για να επενδύσουν σε ναυτιλιακές εταιρείες παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος της συγκεκριμένης χώρας.

Οι ΗΠΑ έφτασαν στους τρεις Βορειοαμερικανούς μετά τη σύλληψη ενός 37χρονου Αμερικανοκαναδού που είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές. Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως οι τρεις κατηγορούμενοι (που θα δικαστούν ερήμην μιας και βρίσκονται στη Β. Κορέα και δεν προτίθενται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για προφανείς λόγους) ήταν εκείνοι που οργάνωσαν διάφορες κυβρερνοεπιθέσεις εναντίον εταιρειών διαχείρισης κρυπτονομισμάτων.

Οργάνωσαν, επίσης, τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony και της αλυσίδας κινηματογράφων AMC Theaters για την προβολή της ταινίας “The Interview” με θέμα την -υποτιθέμενη- δολοφονία του ηγέτη της Β. Κορέας. Συνολικά οι τρεις χάκερ κατηγορούνται ότι υπέκλεψαν ή επιχείρησαν να υποκλέψουν 1,3 δισ. δολάρια σε συμβατικό χρήμα και κρυπτονομίσματα.

Επειδή έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, θυμίζουμε πως η επίθεση με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση καθώς είχε εκδηλωθεί σε πάρα πολλά υπολογιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε σύστημα που προσέβαλε «κλείδωνε» τα αρχεία και ζητούσε λύτρα 300-600 δολάρια για να τα διαθέσει ξανά στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Το ακριβές ποσό της ζημιάς που προκάλεσε ο WannaCry στη λειτουργία των επιχειρήσεων που έπεσαν στα δίχτυα του δεν έγινε ποτέ γνωστό, εκτιμάται πάντως πως βρίσκεται στην περιοχή των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home