Νέοι ευρω-κανόνες απειλούν τα τεχνολογικά μεγαθήρια

Νέοι ευρω-κανόνες απειλούν τα τεχνολογικά μεγαθήρια

Περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές και αποτελεσματικότερη προστασία από τους ψηφιακούς κινδύνους φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και το οποίο μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητα των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.

Το νέο πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες μάλλον πρέπει να προκάλεσε ανησυχία στην Google, την Apple, το Facebook, την Amazon και τα λοιπά βαριά ονόματα του ψηφιακού μας κόσμου, καθώς προβλέπει ακόμα και την υποχρεωτική πώληση δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες έχει πρόσβαση τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της Ε.Ε. θεωρούνται συστημικές και θα υπόκεινται σε ένα νέο εποπτικό μηχανισμό στον οποίο η Κομισιόν θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Το πλαίσιο ορίζει κανόνες σχετικά με:

  • Την απομάκρυνση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών ή περιεχομένου
  • Τη διασφάλιση της ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για το περιεχόμενο χρηστών που διαγράφεται κατά λάθος
  • Την εισαγωγή νέων υποχρεώσεων ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι μεγάλες πλατφόρμες
  • Τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας σε θέματα online διαφήμισης και σε θέματα σχετικά με τους αλγορίθμους που προτείνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στους χρήστες

Για τις μεγάλες online πλατφόρμες προβλέπεται πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες θα μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το 10% των συνολικών τους εσόδων (δηλαδή των παγκοσμίων εσόδων). Σε περιπτώσεις κατ’ επανάληψη παραβάσεων από κάποια πλατφόρμα θα προβλέπεται η υποχρέωση λήψης διαρθρωτικών μέτρων συμπεριλαμβανομένης, όπως λέει η Κομισιόν, της υποχρέωσης αποχώρησης από κάποια δραστηριότητα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν σημαίνει βέβαια πως θα εφαρμοστούν ως έχουν, αφού θα ακολουθήσει κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία εξέτασή τους στο Ευρωκοινοβούλιο και στα κράτη μέλη.

Βεβαίως οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων πως το προτεινόμενο πλαίσιο ανοίγει κάτι σαν το κουτί της Πανδώρας καθώς παρεμποδίζει την καινοτομία. Σίγουρα θα ακολουθήσει αρκετό ζύμωμα μέχρι να φτάσουμε -αν φτάσουμε- σε τελική ρύθμιση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home