Υπόλογο το Instagram για τη δημοσιοποίηση τηλεφώνων παιδιών

Υπόλογο το Instagram για τη δημοσιοποίηση τηλεφώνων παιδιών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας καλεί το Facebook να δώσει εξηγήσεις μετά την αποκάλυψη ότι το Instagram δημοσίευσε τα στοιχεία επικοινωνίας περίπου πέντε εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Δεν πρόκειται για διαρροή δεδομένων αλλά για το αποτέλεσμα μιας μάλλον παράδοξης υπόθεσης. Η σχετική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλά παιδιά μετέτρεψαν τους Instagram λογαριασμούς τους σε “Business”. Το αποτέλεσμα ήταν η πλατφόρμα αυτομάτως να δημοσιεύσει στη σελίδα προφίλ των ανηλίκων το email τους ή το τηλέφωνό τους ή και τα δύο.

Δεδομένου ότι το Facebook -ο ιδιοκτήτης του Instagram- διατηρεί την έδρα των ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων στην Ιρλανδία, την υπόθεση ανέλαβε η τοπική Αρχή που είναι αρμόδια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η υπηρεσία, γνωστή ως DPC, θα πραγματοποιήσει δύο έρευνες. Μία για το αν οι ρυθμίσεις που προσφέρει το Instagram είναι κατάλληλες για παιδιά και άλλη μία για το αν η μετατροπή ενός λογαριασμού από προσωπικού σε επαγγελματικού πρέπει να προσφέρεται στους ανήλικους χρήστες.

Το Facebook αναφέρει πως θα συνεργαστεί με την DPC και υποστηρίζει πως από όταν έγινε γνωστό το θέμα, πριν από περίπου έναν χρόνο, έχει κάνει αλλαγές στους business λογαριασμούς, οι οποίοι πλέον μπορούν να κρύβουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Η έρευνα της DPC γίνεται βεβαίως με βάση τις διατάξεις του κανονισμού GDPR και θα στοιχηματίσουμε πως ένα πρόστιμο θα επιβληθεί σε βάρος του Facebook.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,INSTAGRAM,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home